Stort coronautbrott på anstalten Kalmar

Foto: Kriminalvården.

Den ökade smittspridningen märks av även på landets anstalter. Sveriges Radio P4 Kalmar avslöjade igår att nästan alla intagna (48 av 57 personer) blivit smittade av covid19. Även en stor del av personalen har blivit smittade, vilket gjort att man behövt låna personal från anstalten i Västervik. Ingen har blivit allvarligt sjuk.

– Innan utbrottet har vi varit noga med avstånd så långt vi kan, med handhygien och andra rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Det tycker jag vi har varit duktiga på och våra klienter har verkligen gjort så gott de kan, säger Hans Lagerlöf, kriminalvårdschef i Kalmar.

– När man får en sådan här smittspridning är det såklart kännbart för klienterna, säger Hans Lagerlöf och berättar om inställda promenader, nedstängning av gemensam verksamhet och isolering.

Innan beslut togs om isolering ville Hans Lagerlöf ge klienterna en chans att frivilligt hålla sig till sina rum, men eftersom det fanns klienter som inte hörsammade rekommendationerna, togs beslut om att hålla alla klienter på sina rum.

Kalmar är inte ensamma om coronautbrott. SVT Sörmland rapporterade tidigare om ett utbrott på Hällby utanför Eskiltuna. Senare visade man ett inslag med en intagen som var kritisk mot att intagna isolerades i över två veckor.

Men att isoleringen i Kalmar även gällde även klienter som testat negativt säger Hans Lagerlöf berodde dels på att den gamla anstalten i Kalmar inte hade förutsättningar att låta de nio personerna gemensamt umgås, dels att inkubationstiden på covid19 är ändå upp till två veckor. Även om man testat negativt finns det alltså under den tiden risk att man blivit smittad. Nu är isoleringen upphävd och möjligheten till promenader tillbaka. Hans Lagerlöf säger att de intagna generellt visar hänsyn, men att det också finns ett visst missnöje.

– Det förstår jag. Det är ansträngande mentalt att inte få vara i sysselsättning, gemenskap eller röra sig över större ytor. Sen kommer det olyckligtvis under jul och nyår, då vi skulle behöva jul- och nyårsstämning bland våra klienter, Hans Lagerlöf.

Matthias Matsson