När mitt gamla jag ligger kvar på Google

Bild: google logo for blogs. Foto: SEO. (Licens: CC BY-SA 2.0.) Copyright: SEO. 2012, Some Rights Reserved.

Det kan ligga en i fatet om ens förflutna ligger ute på nätet, särskilt sådant som är sökbart på Google. Här berättar vi hur man går tillväga för att ta bort information från nätet.

När man gör en livsförändring och blir hederlig och drogfri börjar en tid med nya saker att lära sig. Många som suttit långa straff på anstalt har knappt skrivit på en dator och vissa yngre har i sitt missbruk även missbrukat de sociala medierna i jakten på bekräftelse. Men i dagens samhälle bör vi ha kunskap om vad internet är och hur vi använder det. Det är inte alls självklart att man vet hur man skaffar BankID, registrerar adressändringar, ansöker om föräldrapenning och mycket annat via en dator eller smartmobil. Detta går att lära sig med mängder av guider på internet, men om till exempel gamla bilder på mitt ”gamla jag” ligger kvar hur tar jag bort dem? Det ska vi beskriva i denna artikel.

Många som muckat och börjar arbeta med sig själv är stolta och glada att de har tagit steget till ett hederligt och drogfritt liv. De sitter gärna med i tv eller radiointervjuer och berättar om sina gamla liv och hur det gjort för att ta sig därifrån. Detta är något positivt eftersom det inspirerar andra att göra samma sak. Sen kommer det en tid när man har gått alla behandlingarna, gjort klart med skuldsaneringen och kanske börjat övningsköra eftersom lämpen (lämplighetsintyget från transportsstyrelsen) dimper ner i brevlådan. Även i detta skede börjar en ny tid med arbetssökande och här kan det gamla livet ställa till det för en del. I dag söker nästan alla arbetsgivare på internet efter den person som söker ett arbete hos denne. All information om den arbetssökande som ligger på internet kan avskräcka och så hamnar ansökan i papperskorgen. Trots alla år av arbete med sig själv och behandlingar så kommer man inte ens fram till en intervju.

Vid två tillfällen har vi i KRIS haft personer som vidareutbildat sig till jurister och när dessa sedan var färdiga och tagit examen uppstod det problem när de skulle söka arbete på en advokatbyrå.

Både deras personliga berättelser om deras gamla liv och dess kamp mot droger och kriminalitet fanns tillgängliga på flera sidor. De blev anställda och det var inte arbetsgivaren som hade problem med deras förflutna utan deras klienter som sökte sig till advokatbyrån. När de blev tilldelade ett biträde så dök ju deras gamla historik upp och klienter ville byta biträde. Detta är så klart något som påverkar ens självförtroende och den ene gick lite skamset omkring på advokatbyrån eftersom hen kände att
kollegorna ”stirrade”.

Hur går man då till väga för att radera sitt gamla liv från internet? Och går det ens att bli av med allt som ligger lagrat runt om i världen på alla dessa hårddiskar instoppade i servrar långt nere i kylda serverhallar? Ja, i det flesta fallen går det men man måste gå tillbaka till källan där bilden eller texten först publicerades. Om du har varit med i en intervju på tv så kontaktar man tv-kanalen och förklarar att man vill att tv-kanalen tar bort de material som är publicerat på deras webbsida. Hur man går tillväga för detta har Vägen ut beskrivit i artikeln ”Glömmer nätet aldrig” från Vägen ut #3-2020.

När det är gjort så kan man gå till Google och besöka en sida som heter ”Ta bort inaktuellt innehåll. Där skriver du in tv-kanalens webbsida som intervjun låg på (eller kopiera webbadressen från sidan och klistra in den) och ”Begär borttagning”.

I vissa fall är det svårare, till exempel om någon webbsida publicerar artiklar med bilder och texter utan samtycke från upphovsrättsinnehavaren, och deras webbansvarig inte svarar på mailen eller inte bryr sig om att ta bort sidan, då får man gå till Googles sida för ”Borttagning av juridiska skäl”. Den processen tar lite längre tid och är i vissa fall mer komplicerad eftersom mycket mer information måste uppges.

När en webbsida tagit bort en intervju, bild eller liknande kan det ta upp till flera månader innan allt är helt borta från internet. Det ligger information lagrade på så många olika ställen att det ibland är omöjligt att förstå vart Google och andra sökmotorer hittar allt.
Om du vill bli av med bilder på dig själv så gå till Googles supportsida och sök ”Ta bort bild från Google” Där finns mycket information om hur du ska göra och alla länkar du kan tänkas behöva. Liknande finns på andra sökmotorer också, såsom Bing.
var är jag om fem år?

Vad ska man tänka på då när man blir tillfrågad av radio, tv eller tidningar om man vill ställa upp på en intervju? Varför vill de intervjua just dig? Vart kommer detta publiceras? Är det en ny webbsida eller har den funnits i flera år? Vilka kommer läsa
intervjun? Och en annan fråga kanske man ska ställa sig, kan detta påverka min framtid på något sätt?

Vi blir mer och mer digitala och för några år sedan in fördes en ny lag för lagring av personuppgifter (GDPR) så det går åt rätt håll, men alla följer inte alla lagar och regler som finns för internet, på samma sätt som personer begår brott i verkligen livet. Så innan man kastar sig ut i media under Almedalsveckan och vill synas i både tv och livesändningar kanske man ska pausa en stund och fundera på var är jag om fem år och vem som vill se detta då, när ens namn söks på internet?

Joakim Berndes

VIKTIGA LÄNKAR
https://support.google.com
https://www.bing.com/webmaster/tools/eu-privacy-request