Ny hedersmedlem: Per-Uno ”Putte” Fransson

Putte slinker in här och där när kameran kommer fram. Här är det porträttfotografering i Almedalen av Joakim Berndes.

RIKSKRIS har utnämnt Per-Uno ”Putte” Fransson till hedersmedlem. Han har länge varit föreningen trogen. I motiveringen nämner RIKSKRIS att han varit med och startat två lokalföreningar, suttit i styrelsen och att allt hans arbete har varit ideellt.

Putte växte upp på Södermalm i Stockholm och har haft talang som fotbollsspelare. Han spelade i sin ungdom för Saab i division 2 i Linköping. Dock tog missbruket över och han hamnade på olika institutioner för
ungdomar. Efter det har han suttit på flera anstalter, bland annat Norrtälje, Kumla och Tidaholm, där han var med i protesterna 1994. Det är de många fängelsevistelserna som hållit honom vid liv, menar Putte. Efter att han muckat blev han drogfri genom NA. Efter sin aktiva period utbildade han sig till alkohol- och drogterapeut. Han har arbetat för PROKRAMI för unga män och på anstalten i Halmstad. På den senare kände
han att KRIS behövdes. Han kom i kontakt med KRIS och var med och startade en lokalförening
i Halmstad och i Falkenberg. I sitt arbete för styrelsen har han suttit i verkställande utskottet och varit kassör.

Vägen ut kontaktade Putte och ställde några frågor om utnämningen och sitt arbete för KRIS.

Hur känns det?
– Jag känner mig stolt och hedrad och tackar ödmjukast för utmärkelsen.

Du har varit med och startat upp två lokalföreningar, hur har det varit?
– Det har varit spännande att få följa tjejerna och killarna i deras utveckling när de kommit till föreningen. Jag har haft gott stöd i kommunerna både från socialförvaltningen samt från politiker. Kri

Putte utnämns till Hedersmedlem under KRIS-dagarna 2020.

minalvården samt privata aktörer har varit med och sponsrat KRIS goda arbete. Allt detta har känts positivt och utvecklande även för mig som person. Jag fick gott stöd från RIKSKRIS och fångade upp fina medarbetare till lokalföreningarna.

 

När du ser tillbaka på de här åren i KRIS, kan du säga vad KRIS har betytt för dig?
– Samvaro, vänskap och att träffa gamla och nya vänner. Många roliga minnen men även tuffa lärdomar.

Med all den kunskap du har om föreningen, är det något du vill säga oss? Något vi kan dra lärdom av?
– Det är viktigt att vi lyssnar på varandra, alla är vi lika mycket värda. Resan att utvecklas som individ tar olika lång tid. Återfall i missbruk och kriminalitet är ibland en del i processen och man ska känna sig välkommen tillbaka till KRIS när man tagit beslutet och har en önskan att leva ett hederligt och drogfritt liv. Det är viktigt att vi pratar MED varandra i stället för OM varandra.