Joakim Sällquist: Jag levde i en fantasivärld

I dag en firad stjärna och guldbaggevinnare för bästa manliga huvudroll i filmen ”Goliat”. Han gick till audition för att stötta sin kompis – kom därifrån som huvudrollsinnehavare. Men vägen till rollen som  Roland Henebro som Joakim Sällquist gestaltar i Peter Grönlunds nya film har varit lång och krokig.
–När man är mitt inne i ett missbruk tänker man inte på konsekvenserna, berättar Joakim.

Filmen skildrar hur den tonårige sonen Kimmie försöker krångla sig ur den kriminella värld som omger honom, något som inte enkelt låter sig göras när pappa Roland snart ska inställa sig för att avtjäna ett fängelsestraff. Någon måste ju försörja familjen och mamma är både utförsäkrad och arbetslös och dessutom oförmögen till det mesta på grund av sin fibromyalgi. Det finns åtskilliga beröringspunkter mellan Joakim Sällquists liv och Roland Henebros turbulenta tillvaro.

Flydde in i fantasin

I tonåren inträffar en händelse som får Joakims tillvaro att förändras totalt. En dag när skolan besöker badhuset råkar en kille simma in i hans käke och smällen gör oerhört ont. Mamma tar honom till tandläkaren och efter vidare undersökning på sjukhus visar det sig vara en aggressiv form av skelettcancer. Läkarna kan bara garantera två års överlevnad.
– De opererade bort käken från höger öra och nedåt, de försökte spara hakan, men där fanns metastaser kvar så de var tvungna att klyva den på hälften. Sedan följde en massiv cellgiftsbehandling i över ett år, berättar Joakim.
Eftersom läkarna är tvungna att vänta tills han växt färdigt innan de kan ersätta de bortopererade benen med implantat återstår en tuff och krävande tid för Joakim.
– Jag började fly in i fantasin. Skapade en låtsasvärld med små figurer där jag var varenda karaktär, som dataspelet Sims fast jag hade det i huvudet. I dag förstår jag att det var den världen jag kunde kontrollera. Den riktiga världen gjorde precis vad den ville med mig. Jag hade inget att säga till om.

Drogerna starkare än familjen

Foto: Joakim Berndes

 Vid 16 års ålder kommer amfetaminet in i bilden. Nu börjar Joakims liv haverera på allvar. Joakim berättar om hur amfetaminet gjorde honom hel. Han orkade prata med människor och börja andas igen.
– Det här kommer jag aldrig sluta med, sa Joakim att han tänkte då.
Han gick ut grundskolan med låga betyg. Han började på gymnasiet och var drogfri under en period men hoppade av efter ett tag. Han började fly in i musiken och började spela musik på heltid. Han fick även en son under den perioden. Men inte heller det hjälpte för att hålla honom borta från drogerna. Beroendet sög sig fast som en igel på honom.
– Jag åkte ner till alperna och började spela på olika skidorter under ett par års tid. Innan han åkte gjorde han en behandling. Han var drogfri under en period men föll tillbaka efter ett tag. Joakim berättar att medmusikanterna undrade varför han aldrig sov.
– Jag var vaken både dagar och nätter till slut orkade jag inte längre.
– Det blev jobbigt när man skulle stå och prata i en mikrofon och inte hade sovit på flera dagar, säger han.

Joakim: Jag blev skjuten i Thailand

 Joakims musikkarriär började närma sig slutet. Han föll in i kriminalitet  han fick sitt första fängelsestraff i 20 års åldern och så fortsatte det. Men det har funnits händelser som borde fått Joakim vakna till. Inbrott, stölder och amfetaminförsäljning började prägla hans liv. Han tyckte själv han var driftig och var bra på det han gjorde. Men efter ett tag åkte han fast och fick krypa in bakom galler igen.
–Jag levde i en förljugen värld och ville inte se hur illa det var.
Joakim och en kompis blev skjuten när de var i Thailand och sysslade med narkotikaaffärer. Kompisen blev dödad  och Joakim blev svårt skadad. Det borde vara det stora uppvaknandet – men beroendet är starkt. Att narkotikabrott är förenat med dödsstraff i Thailand avskräckte inte Joakim.
– När man är mitt inne i ett missbruk tänker man inte på konsekvenserna.

Han fick en psykos

Joakims första försök att komma tillbaka till livet skulle gå via läkare och legalt förskriven amfetamin. Nu skulle livet bli bättre  – men så blev det inte. Återigen var han tillbaka i missbruk under en fyraårs tid. Han började använda en drog som kallas för ”MDPV” en farligare variant av amfetamin. Allting slutade med han fick en psykos som varade under en längre tid. Han var inte själv medveten om psykosen. Under den perioden satt han i fängelse och personalen blev allt mer fundersamma över hans hälsa. Han gjorde dessutom en 12-stegsbehandling i psykotiskt tillstånd. Vistelsen på Skänningeanstalten slutade med han försökte hänga sig för att komma ut ur psykosen Till slut skickades han över till rättspsykiatrin och allt blev bara ännu värre till en början. Det var först när en personal på Vadstena psykiatrin lade handen på hans axel och sa några befriande ord till honom.
– Sköterskan sa till mig ”Joakim! Du vet att allt det där är bara i ditt huvud”, berättar Joakim.
Efter några samtal med sköterskan börjar Joakim förstå att det är i hans huvud problemen finns. Men det dröjde länge innan han till fullo förstod problematiken.

”A Beautiful Mind”

Efter avtjänat straff flyttade Joakim hem till mamma. Han började gå på möten i 12-stegsgemenskapen. Han började förstå att han inte var gud.
– Sakta men säkert började psykosen klinga av och jag började utbilda mig till behandlingsassistent. I dag är jag helt läkt från psykosen men det tog lång tid , säger Joakim.
När Joakim berättar om sitt psykotiska tillstånd, hur han försökte sätta ihop olika siffersystem som skulle lösa olika problem går tankarna osökt till en viss oscarsbelönad film ” A Beautiful Mind” Med Russell Crove i huvudrollen. Filmen handlar om den schizofrene matematikern Johns Nasch som i sitt sjuka tillstånd kommer fram till något som senare skulle kallas för ”spelteorin” inom nationalekonomin som han senare fick nobelpris för. Joakim skrattar gott när jag gör kopplingen till den filmen.
– I mitt fall fanns det ingen logik i siffrorna de tryckte bara ner mig , säger Joakim.

Det blir smått obegripligt hur denne man med sin historia och psykiska ohälsa lyckas vända en svårslagen misär till att bli skådespelare och få en guldbagge till på köpet.  Joakims historia är viktig – inte på grund av guldbaggen men han visar att ingenting är omöjligt. Även om han ligger på botten i de djupaste vatten lyckas han finna ett luftrör och sakta men säkert komma upp till ytan igen.

Christer Renlid

Foto: Joakim Berndes