Samir Sabri: Jag fick till slut min revansch

I Maj 1986 påstod den 15-årige pojken att han knivmördat sin styvmamma i familjens lägenhet i Stockholmsförorten Tensta. Han åtalades och dömdes för mord. Men erkännandet var framtvingat av fadern och först 30 år senare fick han upprättelse och är i dag en fri man.
 – Jag kan fortfarande se framför mig hur min pappa hugger ihjäl min styvmamma, säger Samir Sabri i en längre intervju med Christer Renlid

 Det har runnit mycket vatten under broarna sedan den ödesdigra dagen för 30 år sedan när Samir och hans yngre bror bevittnade hur deras pappa kallblodigt hugger ihjäl deras  styvmamma. Samir ser fortfarande minnesbilderna klart framför sig och minns hur han trycker sin lillebror mot sitt bröst, när pappan hugger ihjäl modern besinningslöst
–  Det här händer inte, det här händer inte, berättar Samir att han tänkte då.
Han berättar hur först lillebrodern springer in i sovrummet och får se allt innan han kommer in till Samir och väcker honom.
– Jag kan fortfarande höra hur mamma skriker ”Samir Samir hjälp mig” De orden sitter så starkt kvar i dag.

Foto: Joakim Berndes

Berättar sanningen  

 Efter mordet på styvmamman hamnar Samir på en ungdomsklinik och efter 2,5 år när han för första gången berättar sanningen om vad som egentligen hände, ville ingen tro honom. Någon analys av de tekniska spåren, däribland Samirs blodiga kläder, görs inte heller. Han berättade det var fadern som mördat styvmamman – inte han. Men reaktionen från polisen blev inte som han tänkt sig.
– Polisen trodde mig inte. Jag kommer ihåg att jag blev så förbannad att jag kastade en stol genom rummet.
Samir säger att en läkare på ungdomskliniken trodde däremot på honom.
– Vi har nog en oskyldig liten pojke här, hörde Samir läkaren säga.
Men det hjälpte inte när varken polisen eller socialtjänsten litade på hans ord. Han blev därför hemskickad tillbaka till pappan.

Samir: ”Jag ville döda min pappa”

 Efter att Samir kommit tillbaka till sin Pappa var han rädd. Han berättar att fadern sagt till honom att han visste Samir berättat vem det var som dödade styvmamman.
– Han sa att han visste men blev inte förbannad, bara jag inte berättade för polisen. En lustig känsla, säger hanfallet

Men det kom också en period när han ville göra upp med sin pappa. Vid ett tillfälle ringde han upp honom.
– Antingen dödar du mig eller så dödar jag dig, sa Samir till sin pappa. Jag hade fått nog. Men jag ringde direkt efter polisen och berättade vad jag tänkte göra. Det var någon slags rop på hjälp, säger han.
Men innan Samir hinner åka upp till sin pappa och verkställa planen lugnar hans bror och flickvännen ner honom

”Jag levde som kriminell missbrukare””

 Han beskriver tiden efter att han kommit hem till pappan från ungdomskliniken som ett stort svek från samhället.
–Nu jävlar ska jag ge tillbaka. Jag gick upp på socialkontoret och slog sönder inredningen. Sedan gick jag bara därifrån. Jag hade fått nog
Efter den händelsen började Samir begå brott och leva utanför samhället. Det blev många fängelsestraff för Samir innan han vaknade till. Det var 2009 han muckade från fängelset för sista gången
– Jag sprang till Anders Carlberg på fryshuset första dagen efter muck. Han hade följt mig under många år. Tidigare var jag inte mottaglig för att ta emot hjälp. Men nu kastade jag mig i armarna på honom.

Upprättelse – 30 år senare

 Det skulle ta 30 år innan fallet Samir kunde avslutas tack vare en envis journalist på Aftonbladet som heter Anders Johansson och advokaten Sargon De Basso. Den 13 december 2016 friades Samir för mordet på sin styvmamma. Fallet fick stor uppmärksamhet i media genom Aftonbladets grävpodd ”Fallet” där lyssnarna kunde följa händelseutvecklingen och den journalistiska granskning som sedermera utmynnade i ett frikännande för Samir.

Hjälper utsatta ungdomar

 I dag jobbar Samir med ungdomar som har haft liknande problematik som han själv. Han är verksamhetschef, 2nd chance, driver företaget Samira AB tillsammans med Addox träningslägenheter och han älskar sitt arbete.
– Att få vakna varje morgon och till jobbet är underbart. Träffa nya människor, nya känslor. Jag lever för det här på riktigt, det är inget som jag bara säger.
– Jag måste hela tiden konfronteras med min egen historia i mitt arbete med ungdomarna. När man har flytt från sitt inre i så många år och sedan bara komma över tröskeln när man kan börja leva på riktigt och känna kärlek till sig själv. Jag har hatat mig själv under alla dessa år. Det är svårt att ge kärlek när du inte fått någon kärlek.

”Min familj betyder allt”

 Under hela resans gång har Samirs fru stått vid hans sida och stöttat honom villkorslöst. Han berättar också om kärleken till sonen
– Min son kunde sagt till mig som jag sa till min pappa, Fuck you. Men det han gör idag, han öppnar sig för mig. Det jag inte fick av min pappa gör vi tillsammans i dag. Min son är 20 år i dag.      Men det tog lång tid för honom att komma över barriären, finns pappa för mig nu? Kommer han tillbaka nu när han går ut från dörren? Sist åkte han in i fängelse gång på gång
–Jag hade mer relation med fru och barn när jag satt inne. Dom kom varje helg och besökte mig i fängelset. Men när jag kom ut försvann jag in i min dimma. Jag är så glad att jag till slut fick min revansch på livet

 

Christer Renlid