Debatt: Ska vi investera i människoliv – eller marijuanaaktier
Efter legaliseringen av cannabis i vissa nordamerikanska delstater, höjs röster bland narkotikaliberaler i Sverige för en legalisering även här. En legalisering skulle slå hårt mot Sveriges unga och vinnarna skulle vara narkotikaindustrins aktieägare, skriver läkaren Nils Littorin.
Efter legaliseringen av cannabis i vissa nordamerikanska delstater har vi fått facit på vilka effekter det får. Men det lär inte hindra narkotikaliberala krafter i Centerpartiets, Liberalernas och Moderaternas ungdomsförbund för att med förbundna ögon fortsätta sin propaganda. För dem handlar det om de fria marknadskrafterna. Inget förbud får ligga i vägen för rätten att berika sig, inte ens försäljning av beroendeframkallande droger.
Svårare att förstå är varför artister med hjärtat till vänster såsom General Knas och Timbuktu gör gemensam sak med högern. Förstår de inte att marijuana gör folk dumma i huvudet och känslomässigt urholkade?
Kraftig ökning av missbruk
Delstaten Colorado var först ut med att legalisera i USA efter en folkomröstning 2012. Resultatet är en kraftig ökning av missbruk, akuta förgiftningar och cannabisrelaterade bilolyckor. Narkotikaliberalernas främsta argument, att brottsligheten skulle minska, har även det gått upp i rök. Brottsligheten ökade tvärtom, till följd av en växande svart marknad.
Flera delstater har följt efter i Colorados fotspår och dessa leder nu cannabiskonsumtionen i landet.
Vad detta storskaliga experiment på unga människor leder till på lång sikt är svårt att förutsäga. Det tog mer än ett halvt sekel från det att de första vetenskapliga rönen om sambandet mellan rökning och lungcancer på 1930-talet, publicerade i tyska Zeitschrift für krebsforschung, tills det att vi fick varningar på cigarettförpackningarna.
Den kunskapen hotade profiten för Förenta staternas tobaksmonopol som satsade otaliga miljoner på att sprida tobaksbruket över världen. Alltså mörklades dessa forskningsresultat som nazi-vetenskap under flera decennier. Rökning såldes in i reklam, film och till och med som en hälsokur. Detta kom att kosta många miljoner liv.
Cannabisindustrin växer
De 600-700 marijuanabutikerna i Colorado är koncentrerade kring områden med låg genomsnittlig inkomst, precis som alkoholbutikerna. Arbetarklassens ungdomar ska drogas ner, helst från ung ålder för att befästa missbruket, så att cannabisindustrin kan växa och blomstra. Under 2017 var omsättningen 1,5 miljarder dollar i Colorado och 2020 bedöms den för hela USA vara långt över 20 miljarder dollar (ca 190 miljarder kronor). Bland cannabisindustrins aktieägare, direktörer i slips, med tillhörande arme av ekonomer och lobbyister med fina utbildningar från de mest prestigefyllda universiteten finner vi den andra sidan av myntet – vinnarna på Big Marijuana.
Ett hårt slag mot ungdomar
För Sveriges del skulle en legalisering innebära ett hårt slag mot ungdomen, särskilt mot de unga som idag har svårt att skapa sig ett meningsfullt liv. Arbetslöshet, ärftlighet, låg intelligens och psykiska störningar har samband med beroendesyndrom. Liberalernas erbjudande om fri tillgång på hasch och marijuana är cyniskt och avslöjar en brist på solidaritet med samhällets svaga.
Alternativet till legalisering är inte så svårt: erbjud ungdomar i riskzonen en bättre framtid istället. Meningsfullt arbete, en social gemenskap i idrotts- och föreningsliv och trygga uppväxtförhållanden. Mening och livsglädje minskar drogernas attraktionskraft. Samtidigt visar historien att länder som bestämt sig också lyckats trycka tillbaka narkotikan. Vi kan välja att investera i människoliv eller marijuanaaktier.
Nils Littorin
läkare, Malmö
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten inte Vägen Ut