Ledare: Nu hotas alkoholmonopolet på riktigt

 Nu hotas systembolaget och det svenska alkoholmonopolet på riktigt. Ett beställningsjobb från alkohollobbyn? Eller bara liberala värderingar som går före folkhälsa och sunt förnuft. Socialdemokraterna flaggskepp har alltid varit socialpolitiken – men bilden har förändrats  

Januariavtalets utredning om gårdsförsäljning är djup oroande. En absolut bidragande orsak till att Sverige fick behålla alkoholmonopolet när vi blev medlemmar i EU – var folkhälsoperspektivet. Det argumentet faller platt om vi tillåter gårdsförsäljning, Den utredning om gårdsförsäljning som nu föreslås i utkastet till sakpolitisk överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna  känns som en produkt av ett beställningsjobb från alkohollobbyn. Två tidigare statliga utredningar funnit att gårdsförsäljning inte är förenlig med Systembolagets monopol. I en artikel på DN-debattvarnar flera forskare att alkoholförsäljning i dagligvaruhandeln skulle öka försäljningen med 31 procent och leda till drygt 1400 fler dödfall per år.

Fritt fram för spritjättar

Man luras lätt av att gårdsförsäljning bara omfattar den egna tillverkningen. Men tanken är att man på sin ”gård” även ska få sälja alkohol från de stora internationella spritbolagen. Utländska tillverkare får även rätt att etablera egen försäljning. De har hittills tvingats ta sig igenom Systembolagets hårda krav. Nu får de tillgång till en helt ny kanal direkt till kunderna.
Den som tror det handlar om några oskyldiga alkoholtillverkare som vill sälja lite vin är naiva.
Alla miljoner som lagts ner på lobbying i Stockholm, Bryssel och Strasbourg har knappast handlat om några få gårdar som tillverkar cider eller hemgjord öl.
Genom att låta internationella spritjättar gå förbi Systembolaget och sälja direkt till kunder i Sverige öppnar man en ny slags marknad för alkohol. Det leder till en smygande avreglering som inte kommer att kräva några fler politiska beslut.

Liberala värderingar går före folkhälsa

Nationalekonomer brukar hävda att avregleringar leder till lägre pris och ökad tillgänglighet vilket är motsatsen till syftet med svensk alkoholpolitik. Politikerna vet det inte finns något folkligt stöd att avskaffa den restriktiva alkoholpolitiken. Det handlar mer om att liberala värderingar går före folkhälsa.

Vägen UT ledarsida är partipolitisk obunden