Ledare: Hur blir det med kriminalpolitiken – Löfven

Sverige har fått en ny statsminister på måndag kommer Stefan Löfven presentera sin regeringsförklaring. Statsrådsposterna ska fördelas mellan S och MP som utgör regeringsunderlaget. Men den nya regeringen står inför en rad svåra frågor – inte minst på det kriminalpolitiska området.

Oavsett vad man tycker om C och L som släppte fram Stefan Löfven som statsminister finns det något storslaget med denna så kallade Januariöverenskommelse mellan S, C, L och MP. Både Annie Lööf och Jan Björklund har under hela valrörelsen sagt att dom aldrig kommer att sätta sig i en regering som är beroende av SD.
Det vallöftet infriades i dag. Januariöverenskommelsen kommer därmed bli historisk – dagen då Sverige om än för stunden räddades från det nationalistiska hotet, främlingsfientlighet, intolerans och rasism.

Sverige slår rekord i antal dödsskjutningar

För oss som tror på ett öppet samhälle och allas lila värde där alla, inte bara några få ska känna sig trygga  kan vara nöjda i dag. Givetvis är inte kampen mot främlingsfientlighet och rasism avklarad – men det ger en klar och tydlig signal att vi inte ger upp.
Men den nya regeringen står inför många svåra utmaningar framför allt på det kriminalpolitiska området. Sverige har slagit rekord i antal dödsskjutningar och de kriminella gängen har blivit allt mer våldsamma. Visst, vi behöver fler poliser och fängelseplatser, men vi behöver också en politik som är verklighetsförankrad och har till syfte att förebygga bort brottslighet och stärka våra mest utsatta områden.

Skolan måste förändras

Det är av stor betydelse bryta seglation och utanförskap. Alla människor, oavsett  vart man kommer ifrån vill ha en tillhörighet, Många ungdomar som hamnar snett i livet med droger och kriminalitet har växt upp i dysfunktionella miljörör. Det kan vara hemmet eller området dom kommer ifrån som blivit orsaken till utanförskapet. När hopplösheten infinner sig blir ofta hatet och kriminaliteten ett alternativ.
Skolorna i de utsatta områdena måste få mer resurser och höja sig avsevärt. Skolan är en viktig plats där elever och lärare måste känna sig tryggare. Förutom lärare måste det finnas resurspersoner som kan stötta och vägleda elever. Bostadsområdena måste bli mer attraktiva. Det måste skapas fler arbetstillfällen. Ungdomsarbetslösheten måste sjunka ytterligare. Behandlar man vissa områden som andrahandsortering så skapar man ett utanförskap.

känslor och populism

För de som redan hamnat snett och vill ta sig ur ett kriminellt liv måste det finnas förutsättningar att göra det. Det gör vi inte genom att göra redan långa fängelsestraff ännu längre. Debatten måste istället handla om hur vi skapar innehållsrika straff som syftar till att människor ska rehabiliteras och komma tillbaka in i samhället. Vi måste få en bättre samverkan mellan myndigheter så ingen hamnar mellan stolarna som vill lämna det kriminella livet bakom sig.

Men politiker som vill vinna enkla poäng undviker gärna att tala om sociala insatser och förebyggande arbete. Känslor och populism får alltför ofta gå före vetenskap och logiskt tänkande.  Det vore därför klädsamt med en saklig kriminalpolitisk debatt som inte handlar om verklighetsfrånvänd sifferbingo och systemkollaps.

Vägen UT ledarsida är partipolitisk obunden