Ledare: Anonyma vittnen – nej tack

Artisten Magnus Uggla sjöng på 80 – talet ”Där hjärnan tar slut tar nävarna vid” Låten heter IQ och handlar om testosteronstinna dörrvakter som slår först och tänker efteråt. Den texten skulle man kunna applicera till dagens kriminalpolitik i viss mån.

Rättssäkerhet är inte längre något flaggskepp i vart fall inte för politiker ute på högerkanten. På vänstersidan har det varit en helig ko, men vi vet det svänger i politiken och allt kan ändra sig. Mot bakgrund av alla dödsskjutningar och den allt grövre gängkriminaliteten är det lätt att förstå politiker kan gripas av panik för att komma tillrätta med problemen.

Vem som helst kan anklaga dig

En diskussion om anonyma vittnen har blossat upp igen. Den här gången är det en av rättsväsendets aktörer, riksåklagaren Petra Lundh att hon ”inte stänger dörren helt” för anonyma vittnen. Risken är liten för att åka fast och många vittnen är rädda för att vittna vilket i sig är ett stort problem. Men hennes ställningstagande är en helomvändning mot vad ledande jurister uttryckt tidigare. En ordning med anonyma vittnen skulle urholka rättssäkerheten. Vem som helst kan anklaga vem som helst för vad som helst av vilken anledning som helst.

Tänk dig själv att du misstänks för ett brott. Du får inte veta vem som anmält dig. I kriminella kretsar kan det lika gärna vara en person som vill komma åt dig genom att grovt förvanskat en historia för att sätta dit dig. Eftersom du inte vet vem det är kan du heller inte försvara dig mot ett sådant angrepp. Det blir ett svårt för försvaret (Advokaten) ställa frågor till vittnet om dennes trovärdighet när man inte vet vem det är.

Grundläggande rättsprinciper åsidosätts 

Advokatsamfundet har sedan länge varit kritisk till anonyma vittnen.
–I takt med att den grövre brottsligheten ökar kommer kraven på åtgärder, och det är alldeles riktigt. Det är bekymmersamt det här, men det vore helt oacceptabelt att kasta grundläggande rättssäkerhetsprinciper åt sidan, säger,  Anne Ramberg i en intervju för SVT
Även domarkåren vet om problematiken och bevisvärdet av ett anonymt skulles tilldelas ett lågt bevisvärde. Förespråkarna för anonyma vittnen åberopar gärna utvecklingen i Europa. En sådan möjlighet finns i både Norge, Danmark och Frankrike och Europadomstolen har gett grönt ljus.

Paniken och rädslan för det ökade våldet, gängskjutningar och annat elände som drabbar oss får inte innebära att våra politiker och andra beslutsfattare slår först och tänker till efteråt. Det får inte bli att – när hjärnan tar slut tar rättsosäkra lagförslag vid. Rättssäkerheten måste alltid komma först.

Vägen UT ledarsida är partipolitisk obunden