Debatt: Falsk julefrid när polisen sparar pengar

När polisen leker tjuv och polis så fungerar det så länge medborgarna leker med. I samma stund som tjuvarna förstår att polisen bara leker så är det ganska uppenbart att metoden kommer att haverera, skriver Andreas Magnusson som är gymnasielärare och krönikör på Magasinet Paragraf

I Kungsbacka testade polisen en ny metod. Den kallades för Julefrid och gick ut på att man ställde upp tomma polisbilar utanför stadens köpcentrum och vid motorvägsmoten. Åtgärden beskrivs som en succé eftersom antalet anmälda brott i julhandeln har minskat. Frågan är bara vad som händer den dag polisen behövs på riktigt?
Det är egentligen inte särskilt konstigt att den lokala polischefen är nöjd. Resursbrist brukar tvinga fram påhittiga lösningar och på många sätt är den här lösningen både kreativ och fyndig. Dessutom verkar den ha haft effekt. Men polisiär närvaro handlar om mer än att kortsiktigt förebygga brott. Brott ska också förhindras och brottslingar ska lagföras.

Du struntar i att ringa 112

En tom polisbil lurar medborgare att tro att det finns en polisär närvaro. Vi vaggas in i falsk trygghet. Tänk dig följande scenario:
Någonting händer och du rusar mot polisbilen som du såg på parkeringen. Bilen är tom. Du springer omkring och letar men ingenstans finns det några polismän. Du struntar i att ringa 112 eftersom du vet att det ändå finns en patrull i närheten. Troligen en ordentligt stor patrull dessutom eftersom det är en minibuss som parkerats. Problemet är bara att de där poliserna inte finns på riktigt. Polisbilen är en kuliss och ditt och andra medborgares liv är ett skådespel.

Ett farligt skådespel

När polisen leker tjuv och polis så fungerar det så länge medborgarna leker med. I samma stund som tjuvarna förstår att polisen bara leker så är det ganska uppenbart att metoden kommer att haverera. Vi ser det här skådespelet allt oftare. Fartkameror som är attrapper, påhittad kameraövervakning, varning för hunden-skylt i hem där det inte ens finns katt.
Jag tror att Kungsbackapolisens tilltag är mycket uppskattat av landets högsta polisledning. Om pappdockspoliser på riktigt ses som en framgångssaga så finns det nämligen ingen anledning att skjuta till ekonomiska resurser.

Polisens närvaro har effekt

Det är billigare att köpa in självkörande polisbilar än att anställa polismän och det är billigare att parkera tomma polisbilar på särskilt utsatta platser än att avlöna polismän som faktiskt är där och pratar med medborgare.
Det julefridprojektet egentligen visar är att polisiär närvaro har effekt och att den har som mest effekt när den är lågmäld. Vi medborgare vill inte promenera i en stad full av k-pistviftande insatsstyrkor och vi vill inte ha en stad helt utan polismän.

Den rimliga slutsatsen är att brottsligheten minskar när polisen lämnar skrivbordet och beger sig ut på stan. Det räcker ganska långt att visa att man finns. Särskilt om man faktiskt finns på riktigt.

Andreas Magnusson

 

Texten har även publicerats i

Magasinet Paragraf

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Vägen UT.