Här tar vännerna farväl av Leif Axmyr

Leif Axmyr var den svensk som suttit i fängelse längst i modern tid – 34 år för ett mord. I maj 1982 begick Leif Axmyr det dubbelmord på Brynäs i Gävle som resulterade i över tre decennier i fängelse. 
  Han blev frigiven i juni 2016 och har sedan dess varit bosatt i Halmstad. Natten till den 11 oktober hittades Leif Axmyr död i sitt hem i Halmstad. I dag begravdes Axmyr St.Katarinas kapell i Halmstad. Han blev 80 år.
   –Han hade det kämpigt sista tiden, säger Axmyrs brorsdotter Camilla.

Det blev ett känslosamt avslut med några fina tal under begravningen. Axmyrs närmaste familj och vänner var på plats för att ta farväl. Leif Axmyrs brorsdotter Camilla höll ett känslosamt tal och flera av hans favoritlåtar spelades under ceremonin. Efter jordfästningen begavs sig flera deltagare till KRIS – Halmstads lokaler för att dela gamla rövarminnen de haft ihop med Leif.

Brorsdottern: Jag är glad han fick dö på utsidan

Camilla berättar om sin tacksamhet för den hjälp Leif fick av Paul Barath och Per -Uno Fransson på KRIS när han frigavs efter 34 år i fängelse.
–Utan deras hjälp hade han aldrig lämnat fängelset levande.  Han hade ingenting att komma ut till efter sitt långa fängelsestraff. Men KRIS såg till att han fick en bostad och en meningsfull sysselsättning

Hade svårt att anpassa sig

Men efter något år föll han tillbaka i gamla beteenden och började dricka alkohol. Enligt vännerna blev han ofta utnyttjad av så kallade  ”vänner” Leif trodde alltid gott om alla. Han isolerade sig mer och mer från sunda kontakter. Det blev några incidenter med polisen men han klarade sig från att bli dömd på nytt.
–Jag var ofta hemma hos honom för att hjälpa till och stötta honom på alla sätt, säger Camilla. Leif var en speciell person av den gamla stammen kriminella. Problemet var att samhället hade förändras när han frigavs, men han var kvar i det gamla. Det blev en tuff tid för honom.

Avskräckande exempel

Leif Axmyr var redan innan dubbelmordet en känd fängelsekund. Hans liv präglades av olika typer av brottslighet. Nu hoppas Camilla att hans kriminella liv blir ett avskräckande exempel