Ledare: Ingen kan göra allt men alla kan göra något

LEDARE:

Politikersamtal, husbilsturne, nya lokalföreningar och fina utmärkelser har präglat vår verksamhet 2018. Kriminellas Revansch I Samhället (KRIS) kan inte förändra världen men vi kan visa att det går att göra en förändring, ett ”sidbyte”. Att byta ut hatet mot kärlek, visa solidaritet i stället för självömkan och egoism. Vi väntar inte på någon ny regeringen vårt arbete att skapa trygghet fortsätter alltjämt. I år har vi öppnat flera nya föreningar runt om i landet. 

Många av oss har levt på samhällets bakgård med en kriminell livsstil som inneburit lidande för oss själva, samhället och nära och kära. Nu vill vi ändra på det och fortsätter med vår kampanj ”Tryggare kan alla vara”. Vi är på plats under Stockholm Pride som volontärer för att visa vår solidaritet med tusentals människor som slåss för rätten att få vara sig själva.

Varför ställer vi upp?

Det är till vår stora förvåning flera personer som frågat varför vi ställer upp och hjälper till under Prideveckan. Varför ska hbtq-personer få springa omkring halvnakna och hindra trafiken?

Jo, av den enkla anledningen att Pride är inte är någon sambafestival. Och den symboliserar mycket mer än homosexuellas rättigheter. Den ger uttryck för acceptans och oliktänkande och för ett fredligare samhälle i stort. Att stå upp för allas lika värde och acceptera olikheter är nog det viktigaste budskapet – och en politiskt och mänsklig proteströrelse som är viktigare än någonsin. På många platser i världen mördas personer för bara för att de är den är de föddes till. Ett sorgligt exempel är det som inträffade i USA för några år sedan, då en hbtq–klubb blev utsatt för ett attentat som kostade 49 personer livet.

Vi växer med uppgiften

Det är hedrande för oss i KRIS att festivalledningen för Pride anlitar oss som volontärer med säkerhetsarbetet inne på festivalområdet. Vi bevakar in och utgångar och säkerheten kring scenen. För många av våra medlemmar är det första gången de får känna på riktig uppskattning av omgivningen och stå på rätt sida om lagen. Vi växer alla med uppgiften att vara en del i skydda demokratiska rättigheter. Inom den kriminella machokulturen finns inget utrymme för sådana sympatier. Homofobin är starkt befäst i den kriminella världen. Homosexuella står oftast längst ner i fängelsehierakin.

Nazisterna försökte sabotera

Vår teori om hur vi kan bidra till ett tryggare samhälle ställdes på sin spets under veckan i Almedalen i början på juli. När nazisterna försökte sabotera det politiska samtalet under Annie Lööfs tal i Almedalsparken ställde sig flera av våra medlemmar i en ring runt Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Anledningen till vårt agerande var först och främst att flera åhörare blev rädda och otrygga av händelsen och stämningen på plats var hotfull.

Vi har inte för avsikt att göra polisens arbete eller bli några självutnämnda väktare. Men vi vill bidra till ett bättre samhällsklimat – betala tillbaka för att vi fått möjligheten att bli en del av samhällsgemenskapen.

Vi måste bryta segrationen 

Vi har också en viktig uppgift att utföra när det kriminalpolitiska klimatet hårdnar och retoriken om stängare straff verkar vara det enda alternativet. Det var därför vi var på Almedalen, för att intervjua landets partiledare.

Vi behöver politiker som förstår att hat och utanförskap är ett djupt rotat problem som kräver insatser av hela samhället. Att bryta seglationen och göra våra mest utsatt områden mer attraktiva är ett måste för att få ner brottsligheten och dödandet. Men politiker som vill vinna enkla poäng undviker gärna att tala om sociala insatser och förebyggande arbete. Känslor och populism får alltför ofta gå före vetenskap och logiskt tänkande.

Pridefestivalen är därför en utmärkt motkraft till det mörka – och ett ypperligt tillfälle visa solidaritet och respekt.

Det handlar om rätten att få älska vem man vill.

Paul Barath

Vägen UT Ledarsida är partipolitisk oberoende