Kom till Borgholm som flykting – nu regerar han kommunen

Han flydde från kriget på Balkan i början av 90-talet. Nu är han framgångsrikt kommunalråd i Borgholms kommun på Öland. Första anhalten i Sverige var Lundegårds camping sedan dess har han varit Öland trogen.
   –När vi kom till Sverige härjade Ny Demokrati, vi var livrädda, säger Ilko Corkovic.

Ilko flydde tillsamans med sin fru och sina barn julen 1992 från Banja Luka i Bosnien Hercegovina.Han visste tidigt han aldrig skulle återvända till sitt gamla hemland. Problemen i Bosnien var för stora och framtidsutsikterna för dystra. 

I väntan på uppehållstillstånd placerades familjen i flyktingförläggningen på Lundegårds Camping i 14 månader. Under tiden började Ilko lära sig svenska. 

– När jag kom till Sverige kunde jag varken svenska eller engelska. Jag kände mig som ett stort barn som bara kunde stå och gå. Jag började plugga, köpa lexikon och träna på att prata hela tiden. Det var svårt i början när ingen förstod vad jag menade, säger han.

Ingen bättre samhällsgren för integration – än idrott”

På fritiden började han spela fotboll och fick snabbt nya vänner och kontakter. Han hade idrottat mycket hemma i Bosnien.

– Idrottens språk är det vackraste av alla språk för det talas av alla. Det finns ingen bättre samhällsgren för integration än idrott. 

Mamma och storebror kvar i Bosnien”

Det var 600 flyktingar från Bosnien som bodde på Lunbygårds Camping. Ilko med familj valde senare stanna kvar i Borgholm. 

– Det var en jobbig period eftersom min mamma och storebror samt mina svärföräldrar var kvar i Bosnien, som vid den tiden var belägrat av serbiska trupper. Det kändes jättesvårt innan vi visste om de skulle överleva eller inte. Min mamma sa rädda er själva och stick iväg först så kommer vi efter. De offrade sig för oss helt enkelt, säger Ilko

Etnisk rensning som metod

Det krig som under början av 1990-talet rasade i det forna Jugoslavien hade etnisk rensning som mål. 

Såväl serber som kroater och bosniska muslimer ville skapa etniskt sammanhängande med separerade områden. Grymheterna begicks för att förmå de etniskt ”främmande” folken att flytta. Man mördade och begick kollektiva våldtäkter mot kvinnorna. Man har också velat utplåna de andra folkens minnen. Kyrkor, moskéer och bibliotek har utplånats.

– Som tur var överlevde mina föräldrar och till slut landade resten av familjen i Borgholm. Det var en stor lättnad när de kom. Först då började jag leva igen, säger Ilko.

Ilko klarade SFI– undervisningen snabbt och gick vidare för att läsa grundläggande ämnen på Komvux. Efter fyra år i Sverige var han klar för att börja på universitetet. Han tog examen och fick jobb på skatteverket och blev  efter några år sektionschef.


Till Borgholm som flykting – nu regerar han kommunen 

2002 blev Ilko medlem i socialdemokraterna. Men han hade inga ambitioner att bli något särskilt, att bli kommunalråd fanns inte i planerna.

– Jag är intresserad av samhällsutveckling i en riktig demokrati. Kunde jag bidra med någonting så ville jag göra det. 

– Jag såg även att de lokala idrottsföreningarna inte hade de bästa förutsättningarna. Det blev en ingång för mig. Jag ville ge tillbaka av det jag hade fått och idrotten ligger mig varmt om hjärtat. 

 Det är nu fyra år sedan han blev kommunalråd i Borgholm. Vägen dit gick genom uppdrag i kommunfullmäktige och vidare till uppdrag som gruppledare. Borgholm blev den tredje största (S) kommun i länet nu när rösterna räknats färdigt. Förra valet 2014 fick Ilko mest personkryss i hela länet.

–Vi känner oss nöjda på det lokala planet. Numera vet de flesta vem jag är även om jag inte levt i Borgholm hela mitt liv. Jag försöker vara en som pratar med alla. Jag går på fotbollsmatcher, ställer upp när en förening ska ha invigning. Ibland är det viktigare att besöka PRO än att vara på något annat viktigt möte.

”Det är solklart för mig att vara socialdemokrat”

Ilko pratar gärna-och mycket om allas lika värde och vikten av att hjälpa vararandra. Den moraliska kompassen är viktig för honom. 

– Ibland nyper jag mig själv i armen – jag blev kommunalråd efter 22 år i Sverige! Det är ett gott betyg för landet, men samtidigt är det många som litat på mig, och sett mina tillgångar både på och utanför arbetsplatsen. Det har betytt jättemycket för mig. 

Inte helt opartisk

Ilkos nästa utmaning är att leda fram nya unga politiker för framtida uppdrag. Han funderar också på om samhället kunde tagit fajten tidigare mot främlingsfientligheten.

– Det är klart, man är socialdemokrat och inte helt opartisk. Men under det åtta åren mellan 2006 och 2014, skar man ned välfärden och skyddsnätet med 140 miljarder. Då skapade man människor som var rädda för att bli sjuka och arbetslösa. När folk blir rädda och osäkra göder man nationalism och rasism. Den nya regeringen har under de fyra gångna åren byggt upp skyddsnät och sänkt pensionärsskatten.

 Men Ilko medger att man borde ha gjort mer för pensionärer och barnfamiljer, vård, omsorg och skola. 

Borgholm tog emot 1700 asylsökande 

I egenskap av politiker har han besökt samma camping som han själv kom till en gång i tiden. Det var under flyktingströmmen 2015. 

– Det blev en vitamininjektion för Borgholms kommun. Vi har mått fantastiskt bra och den största vinsten är den humanistiska. Familjer har fått tak över huvudet och räddat sina liv.

 Det lyser i ögonen på Ilko när han berättar om hur många hjälpsamma människor i Borgholm som ställde upp för flyktingarna. 

Själv var han med och startade en fotbollsturnering där han själv ställde upp som domare och dömde 8 timmar i sträck vid ett tillfälle. 

Han berättar hur Borgholms kommun arbetar med språkundervisning och praktikplatser för de nyanlända och hur de samverkar med föreningslivet, kyrkan, studieförbund och andra.

– Föreningslivet har gjort fantastiskt bra insatser, det civila samhället fungerar bra, tycker kommunalrådet. Det civila samhällets kraft gör att människor har fått vänner för livet.

– Vi har många bygdegårdar i Borgholms kommun, det är roligt. De fyller sin funktion och vi stöttar dem på alla sätt vi kan.

Fakta

Ilko Corkovic, 51, kom till Sverige 1992 från staden Banja Luka i Bosnien Hercegivina, Banja Luca.
Han är nu socialdemokratiskt kommunalråd i Borgholms kommun på Öland.
Han är utbildad civilekonom.
Är tjänstledig från arbete på skatteteverket.
Bor i Borgholm med fru och fyra döttrar. 

 

 

Text: Christer Renlid,
christer@krisvagenut.se
Foto: Joakim Berndes,
joakim@krisvagenut.se