Artisten Frej Larsson riskerar fängelse

Rapparen Frej Larsson står åtalad för hot mot tjänsteman. Han har i en av sina låttexter hotat att skjuta och filea en polischef efter en narkotikarazzia mot hans fest tidigare i år. Frej har vidare uttryckt i låten ”Att han ska knulla där hon bor, att hon är en ful fisk och att alla fiskar ska få lida och skjutas” På måndagen avslutades rättegången och artisten riskerar tre månaders fängelse.
–Jag har ingen förståelse för hennes rädsla, vi kanske ska förbjuda rapp då, säger Frej

 

Frej Larsson under rättegången i Stockholms tingsrätt

Åklagaren Zila Hirsch yrkar bland annat att han ska dömas till villkorlig dom eller skyddstillsyn och i tredje hand till fängelse för hot mot tjänsteman.Det var i samband med en fest som rapparen Frej Larsson hade på Kägelbanan på Södra teatern i Stockholm den 11 januari 2018 som polisen gjorde ett tillslag, vilket Stockholm Direkt var först med att rapportera om. Motivet till hoten uppges vara att polischefen uttalat sig om att Kägelbanan inte borde boka den här typen av spelningar.

Gränsöverskridande konst

Rättegången har till stor del handlat om hur långt en artist kan gå inom ramen för yttrandefrihet. Frej Larsson har under rättegången hävdat  att han arbetar med gränsöverskridande konst men nekar till att det var han som publicerade Instagram –inlägget #dåskahonskjutas och #snuthat eller såg till att låten hamnade på Spotify.
–Det finns många personer i mitt team som kan ha publicerat det. Vi är flera stycken som lägger vårt material i en gemensam Dropbox som alla användare kommer åt, säger han.

”Då ska hon skjutas”

Frej menar att texten kommer från födelsedagssången ”Ja må han leva” ”Då ska hon skjutas på en skottkärra fram”
–Det finns inget hotfullt i texten alla som varit på ett födelsedagskalas förstår det, säger han.

Advokaten: Det är en metafor – han sjunger om fisk

Advokat Viktor Banke menar det finns en rad straffrättsliga invändningar att ta hänsyn till.
–Åklagaren har inte visat vem vem som publicerat innehållet och det som publicerats inte är menat som en brottslig gärning. Man använder inte den termologin som brukligt för att hota någon. Man har gjort det till en tydlig kontext där det framgår att man pratar om fisk, det är en metafor. Jag förväntar mig en friande dom, säger Viktor Banke.

Dom i målet förväntas om två veckor.