EXKLUSIVT: Ricard Nilssons första intervju i frihet

Foto: Nina Silventoinen

Trippelmördaren Ricard Nilsson slipper fängelset för att avtjäna sista tiden på livstidsstraffet i ett Halvvägshus. I slutet av 1999 åtalades Ricard Nilsson vid Klippans tingsrätt för mord, grovt rån och vapenbrott.
Han hade annonserat ut sin bil och fått napp av en bilhandlare på en undanskymd plats.
  Planen var att råna bilhandlaren. De stämde träff vid Forsmöllans rastplats utanför Klippan. Men mannen som kom inte ensam, utan hade med sig sin far och en vän till de båda.
Ricard Nilsson sköt ihjäl alla tre.
  Två dagar efter mordet greps Ricard Nilsson i sitt hem, efter att ett vittne sett honom vid mordplatsen.

Rickard Nilsson har avtjänat 19 år av sitt livstidsstraff på landets tuffaste anstalter . Det sista året har han tillbringat både på Skänningeanstalten utanför Linköping och nu senast Asptuna norr om Stockholm som har en lägre säkerhetsklass. Under fängelsetiden har han bloggat, gett ut böcker samt tagit ett flertal examina, bland annat i psykologi, sociologi, rättssociologi och rättsvetenskap.

I början av 2017 fick Ricard Nilsson sitt straff tidsbestämt till 30 år, vilket innebär att han kan bli villkorligt frigiven 2020. Men redan nu får han lämna fängelset för att bo på ett Halvvägshus som är en utslussningsåtgärd inom kriminalvården, i syfte att underlätta villkorlig frigivning.

Ricard Nilsson: ”Jag ångrar brottet men inte fängelsetiden”

Rickard berättar om tiden före brottet hur han levde ett dysfunktionellt liv med stora skulder.

– Jag bar en mask som om jag vore en framgångsrik affärsman. Men jag hade stora skulder. Jag blev desperat när bilhandlaren inte hade några pengar och ville behålla masken som en tuffing – därför dödade jag tre personer, säger Nilsson

–  Jag var på en sådan destruktiv väg i livet att hamna i fängelse var enda alternativet. Hade jag inte begått det här brottet hade jag inte levt i dag. Tillhörde man inte min närmaste vänkrets så var jag helt skoningslös.

Efter rättegången förstod Ricard att han skulle bli dömd. Han bestämde sig snabbt han skulle utnyttja fängelsetiden till något positivt.

–Min advokat sa åt mig, nu är det kört du kommer få livstid. Papper och penna kommer jag alltid få tillgång till så jag började skriva och studera inne på anstalten, säger han

Startar en poddcast om sitt liv

Så fort Ricard blir frisläppt ska han starta en poddcast med tre andra personer. Podden ska handla om hans liv men tar även upp andra kontroversiella ännen inom brott och straff

–Den som lyssnar kommer få reda på mycket om mitt liv och varför det blev som det blev. Det kommer också medverka andra intressanta människor

–Jag har fått en andra chans och nya vänner den tänker jag ta till vara på. Jag vill inte svika någon, säger han. 

Första intervjun i frihet

I veckan släpptes han ut från Asptunaanstalten norr om Stockholm. Den stora grinden öppnades och Rickard kom ut med två stora väskor med ett leende på läpparna. Ricard berättar under intervjun

–Det är euforisk känsla att komma ut. Känns nästan surrealistiskt det här, säger han.

Rickard berättar han ska bo på ett halvvägshus den närmaste tiden.

”Leif GW Persson har haft fel många gånger”

Några månader innan han sköt ihjäl de tre männen utanför Klippan satt han häktad som misstänkt för mordet på turnéledaren Lelle Hidebrand.

Lelle Hidebrand var år 1999 turnéledare för hårdrocksbandet Hammerfall. Den 25 januari spelade bandet på klubben Kartago i Sölvesborg och Lelle Hildebrand gick ut för att ta emot ett gage för en tidigare spelning. Hidebrand lämnade platsen i en bil och sedan dess har han inte synts till.

Den andre personen i bilen var Ricard Nilsson.

Själv hävdade Nilsson att han var oskyldig och att han släppt av Lelle Hildebrand sedan de talats vid i bilen. Han häktades dock i mars 1999 som skäligen misstänkt för mord, alternativt dråp. Efter en vecka försattes han på fri fot.

Snart 20 år senare har Lelle Hildebrands kropp fortfarande inte anträffats. Polisen utreder försvinnandet som ett mord och under åren har Ricard Nilsson, trots att han redan 2001 avskrevs från utredningen, nämnts som misstänkt i samband med Lelle Hildebrands försvinnande.

Leif GW Persson har gjort uttalanden att han är säker på vem mördaren är – och syftar på Nilsson

– GW har haft fel många gånger i sin karriär. Jag tycker han börjar bli gammal och gaggig.

Rickard undviker svara på frågor om fallet. Han vill heller inte spekulera i en alternativ gärningsman.

–Jag behåller mina tankar för mig själv om det här. Varje gång jag sagt något har jag bitet mig själv i svansen.