Leyla blev nominerad till Ifs Säkerhetsnål

Leyla Tatlicioglu, är 28 år, Halmstad. Sedan flera år tillbaka är Leyla starkt engagerad i Unga KRIS Halmstad, som arbetar förebyggande för att minska utanförskap och våld i stadens mest utsatta områden. Hon var delaktig i uppstarten av Unga KRIS Power, ett arbetsmarknadsprojekt som riktar sig till utsatta ungdomar och unga vuxna upp som saknar sysselsättning och vill förändra sitt liv. Leyla har även lagt mycket tid på att hjälpa tjejer vars liv på något sätt påverkas av kriminalitet och missbruk.

Foto: Joakim Berndes
Foto: Joakim Berndes

Leyla ler stort när hon får nomineringen uppläst för sig under en lunch mitt i Visby under Almedalsveckan. Hennes leende återkommer under hela intervjun för hon är en person med sprudlande energi som märks mitt i det politiska vimlet som pågår i Visby.

Hon är en engagerad tjej i Unga KRIS Halmstad som ställer upp långt utöver vad som står i hennes arbetsbeskrivning. Unga KRIS Halmstad fick en liten kontorslokal i Andersberg och började enbart att arbeta med att visa att de fanns på plats. Efter ett tag såg de att deras närvaro lockade många nyfikna ungdomar och allt eftersom deras arbete fortsatte växte de ur den. Då fler och fler började hänga med Leyla och de andra i Unga KRIS Halmstad fick de ta över större delar i samma byggnad. Leyla började med danskurser på kvällarna för tjejerna och snabbt hade de full verksamhet i Andersberg med många som uppskattade deras arbete.
Leyla har alltid engagerat sig för tjejer som varit utsatta eller lever i dysfunktionella familjer eller förhållanden. Varför det blivit så vet hon inte, men hon säger vid flera tillfällen att hon vill göra en skillnad och hjälpa andra som samhället kanske inte ser.

Vid frågan om vad som hände när If ringde och berättade att hon var en av fyra nominerade skrattar hon och säger att hon förstod inte att det var hon som fått nomineringen utan hon trodde att det var Unga KRIS. När hon senare förstod att detta var en personlig nominering började hon misstänka kollegor som hade skämtat och hittat på något. Det är högt i tak på föreningen och många gånger är det bus och lek för att väga upp den tunga uppgiften att stödja ungdomar på glid. Leyla ringde sin chef Robert och skrattade i telefonen och frågade vad som egentligen hade hänt. Robert (som sitter med under lunchen i Almedalen) förklarade för henne att det är klart att det är personligt och att han var väldigt glad att If såg hennes enorma engagemang i Andersberg.

Leylas arbetskollegor som sitter med runt bordet från Unga KRIS Power projektet lyfter fram Leylas fantastiska arbete varvid hon rodnar och slår i från sig orden.

Leyla är en tjej med skinn på näsan men med en otroligt varm insida som jobbar hårt för att alla ska synas. Det är ibland lättare sagt än gjort, där många hamnar i skymundan i de utsatta bostadsområdena där kommunen slutat engagera sig.

Leyla fick inte stipendiet denna gång, men att bli nominerad är en utmärkelse i sig. Leylas hårda arbete uppmärksammades och det är viktigt för både henne och andra eldsjälar som arbetar i utsatta områden. Dessa no go-zoner som så ofta omskrivs negativt av massmedia. Istället borde löpsedlarna prydas av personer som Leyla Tatlicioglu.

Grattis säger vi till Madeleine Beermann, 22 år från Jönköping som vann If:s säkerhetsnål detta år.

Nomineringen gällande Leyla löd:

Leyla Tatlicioglu, är 28 år, Halmstad. Sedan flera år tillbaka är Leyla starkt engagerad i Unga KRIS Halmstad, som arbetar förebyggande för att minska utanförskap och våld i stadens mest utsatta områden. Hon var delaktig i uppstarten av Unga KRIS Power, ett arbetsmarknadsprojekt som riktar sig till utsatta ungdomar och unga vuxna upp som saknar sysselsättning och vill förändra sitt liv. Leyla har även lagt mycket tid på att hjälpa tjejer vars liv på något sätt påverkas av kriminalitet och missbruk.

UNGA ELDSJÄLAR GÖR SKILLNAD
Stipendiet Ifs Säkerhetsnål på 50 000 kr delas ut en gång per år till en ung person som arbetar för att stötta andra unga i utsatta positioner. Fyra unga eldsjälar nomineras varje år och stipendiet har delats ut sedan 2007.