Så minns vi Börge Hellström

Börge Hellström Och Christer Karlsson i Almedalen 2013. Foto: Joakim Berndes

KRIS fyller 20 år och det kommer att firas på Nalen i Stockholm. Både nya och gamla ansikten kommer dyka upp. Politiker, tjänstemän, medlemmar och stödmedlemmar. Men det finns personer som inte får uppleva festligheterna. En av dem är Börge Hellström som hastigt gick bort i vintras. Börge var en av grundarna till KRIS och omtyckt av de flesta.
­–Jag saknar honom något oerhört, säger Patrik Pelosio som var Börges närmsta vän.

Patrik i Almedalen 2015 efter ett seminarium med KRIS. Foto: Joakim Berndes
Patrik i Almedalen 2015 efter ett seminarium med KRIS. Foto: Joakim Berndes

Patrik berättar om sin vän med värme och saknad. De blev vänner för längesedan och har sedan följt åt genom livet. Patrik beskriver Börge som en genomsnäll människa som ville alla väl. På senare år har mest var känd för sitt författande. Han skrev flertalet böcker med sin författarkollega Hans Roslund. Odjuret, Flickan under gatan, Tre sekunder och Två soldater är Börges alster. Börge var även en av grundarna till KRIS. Tillsammans med Christer Karlsson och flera andra startade de föreningen som nu firar 20 års jubileum. En av Börges böcker, Tre sekunder kommer att bli film och inspelningarna har börjat i Hollywood.
–Sorligt att han inte får uppleva det. Det har varit på gång länge men nu har det blivit verklighet. Joel Kinnjeman spelar huvudroll i filmen. Börge ville verkligen in i Tv och filmbranschen. Han var lite trött på skrivandet. Patrik berättar om en ide som aldrig blev verklighet. ”Allsång på kåken”.
– Vi började skissa på upplägget, men det blev aldrig något av det, säger han. Börge var grym som programledare, talare och hitta trovärdiga karaktärer i sina böcker. Men Tv produktioner kostar mycket pengar och det är lätt att bli lurad av de större bolagen, säger han.

Börge börjar bli sjuk

För några år sedan fick han beskedet om att han fått cancer. Börge behövde mycket stöd och hjälp.
–Börge bodde mycket hos mig under den tiden. Sjukdomen tog mycket tid oh kraft. Men till slut trodde vi att cancern var besegrad och allting blev som vanligt igen. Men dessvärre kom den tillbaka och vi började kämpa igen. När läkarna gav upp försökte vi hitta alternativa metoder. Vi hade sedan tidigare planerat en resa ner till Kuba tillsammans med regissören Daniel Fridell. Nu blev fokus på resan förändrad och vi letade alternativa behandlingar mot sjukdomen i stället. Men sjukdomen förvärras och efter några dagar är han död, berättar Patrik.

”En sjuksköterska trodde vi var ett par”

På alla hjärtans dag var jag med Börge på sjukhuset för en kontroll. Personalen trodde vi var ett par eftersom vi kunde så mycket om varandra, säger Patrik och skrattar.
Men sedan gick allt väldigt fort berättar Patrik. Han kom hem från sjukhuset och var hemma några dagar sedan var det kört. Nu kommer tårarna på Patrik. Det blir tyst en längre stund innan vi börjar prata igen.
–Börge var en snäll människa, på gränsen till dumsnäll. Han kunde till exempel fixa telefonabonnemang till folk inom gemenskapen (AA) för att de mådde dåligt. Det fanns en medberoendeproblematik som jag tror många har som själva haft ett missbruk.  Han hade en stark integritet innan man lärde känna honom. Mycket på grund av de övergrepp han blev utsatt för som liten. Börge var även en kär vän av naturen. Han var jägare och vi var ute tillsammans många gånger i skogen. Men vi sköt sällan något djur, säger Patrik och ler. Han var en skämtsam person och gillade och sjunga. Vi reste mycket tillsammans, det var ofta då vi kom på våra idéer. Vi gjorde en låt som nästan kom med på melodifestivalen. Vi valde att spela den på Börges begravning.

Börge Hellström Och Christer Karlsson i Almedalen 2013. Foto: Joakim Berndes
Börge Hellström Och Christer Karlsson i Almedalen 2013. Foto: Joakim Berndes

Kollo, jakten och havet var Börges favoriter

–Han tycke om att skriva och var duktig på det. Men skrivandet var mest bara en grej, det var inte riktigt han. Men Börge brann för att hjälpa människor. Vi lärde känna varandra när han intresserade sig för min stiftelse ”Jiddra inte” Han åtog sig, bland annat bli kolloledare och hålla i spökrundan, säger Patrik och skattar.
Han var en enkel man, berättar Patrik. Lätt och ha att göra med. Hade ofta bra idéer till projekt som hjälpte många människor.
– Vi hade planerat ett långt liv tillsammans som vänner. Köpa ett hus i Spanien, resa, och så vidare. Men så blev det inte, säger Patrik.

KRIS har mycket att tacka Börge för

KRIS förbundsordförande, Christer Karlsson har bara bra saker att säga om Börge Hellström
–Han var en varmhjärtad person som var mycket duktig och bidragit med bra saker till KRIS. Han var otroligt bra på att kunna sätta ord på det vi ville genomföra.  Vi jobbade tillsammans under de första fem–sju åren. Börge var en härlig prick, en lättsam människa att ha att göra med. Det jag kommer att minnas är en man med stort hjärta. Han var en otroligt bra kraft för vår förening och vi är honom evigt tacksamma, säger Christer
. Även vice förbundsordförande, Alli Reunanen har bara bra saker att säga om Börge.
–I början av mitt eget tillfrisknande fanns Börge där och hjälpte mig mycket. Han följde med mig på (AA) möten och såg till att jag fick rätt hjälp. Med tiden blev han också en bra vän, säger Ali.

Text: Christer Renlid