Bobbo Krull: ”Jag vill prata med – inte om människor”

Mannen, myten, legenden, Bobbo Krull är radioprofilen som började sin karriär på Sveriges radio. Han har varit både framför och bakom kameran i olika tv produktioner. Var med och startade humor- och satirprogrammet ”Pippirull”. Men det han brinner för är är sin egen podcast Krull & kriminell, där han intervjuar olika männi-skor med erfarenheter från den kriminella världen.
– Syftet med podden är att prata med, inte om människor, säger han.

Den kriminella världen är inte främmande för Bobbo. Han började tidigt stå i garderober på olika krogar i stan. Han har haft kompisar som tagit krokiga vägar genom livet. Men på direkt fråga från mig, om han själv har varit kriminell svarar han
–Allt är ju relativt. Men nej, inte på den avancerade vägen.

Kontroversiell programledare

Bobbo är en färgstark person som har åsikter om det mesta. Senast har var i riktigt blåsväder var när han och Olle Palmlöf lät Mårten Andersson ringa upp Martin Dahlin och utge sig för att vara Dr Alban. Det slutade med en rättegång om grovt förtal. Palmlöf och Krull blev dock friade för anklagelserna. Programledarparet blev också anmälda av författarinnan Gunilla Bergström som ligger bakom böckerna om seriefiguren Alfons Åberg.
– Alfons betyder hallick på danska, så vi klippte ihop det med filmen Pusher. Vi hade dubbelt så många anmälningar som hela Sveriges Radio tillsammans, säger han. Nästa steg i karriären var att gå över till att producera och medverka i TV. Bobbo gjorde, bland annat Veteran TV med Öss Nujen, ett program som handlade om äldre människor. Han har också filmat med Kristoffer Appelquist i ett program som hette Meningen med livet.
– Vi åkte bland annat runt och testade vapen och sprängde saker, skrattar Bobbo

Krull & kriminell

Efter alla år med TV började Bobbo tröttna och ville tillbaka till radion.
– Det är en helt annan miljö, den är avskalad på ett annat sätt. Du är ensam med dina idéer, klipper, redigerar och publicerar själv. Jag fick erbjudande att göra en podd. Jag blev först tveksam vad den skulle handla om men till slut landa-de den här idén, Krull & kriminell. Inte särskilt konstigt, den världen har aldrig varit särskilt främmande för mig.  Jag har haft kompisar som tagit krokiga vägar genom livet.

Prata med, inte om människor 

Det finns många program som P3 dokumentär och liknande som är väldigt bra och välgjorda, menar Boobo.
– Men de tar ofta upp ett fall som handlar om personer som jag senare intervjuar. För mig är personen mer intressant, inte vad han eller hon har gjort. Målet med det här har också varit att avdemonisera människor. När det som oftast pratas om dem med pixlade  bilder blir det mycket avstånd och fördomar. För mig har bilden växt samman om orsak och verkan, mycket på grund av alla samtal med dessa människor. Att det i skolan fortfarande fokuseras på teoretiska ämnen. Platsar man inte tussas man ihop med människor som kanske kommit ännu längre i det kriminella tänket. Följer man inte en viss mall i skolan blir man utanför, vilket är ett problem. Våra politiker tänker allt för kortsiktigt. Hade jag haft dirigentpinnen för en dag skulle jag börja om från början. Mer resurser i skolan, det gäller att förebygga problem innan det är försent, säger Bobbo.

Också en allvarlig sida 

När jag pratar med Bobbo upptäcker jag snart en allvarlig sida hos honom, allt är inte bara satir. Intervjuerna med kriminella och före detta kriminella är inte bara en grej. Han är genuint intresserad av de olika människoöden som berättas om i hans podd.
– Flera av de personer jag har intervjuat hade kunnat bli företagsledare i stället, om förutsättningarna varit annorlunda, säger han.
–I den bästa av världar skulle jag bara vilja hålla på med podden. Men det funkar inte ekonomiskt så jag producerar även olika TV-projekt samtidigt.

Behöver sponsorer

Att göra Krull & kriminell är ingen kassako för Bobbo. Det tar mycket tid och är svårt att få att gå ihop ekonomiskt.
– Det finns fortfarande motstånd mot att satsa pengar i den här typen av program. Det handlar säkert om rädsla, fördomar att förknippas med den här typen av program. Det är tråkigt. Jag har sagt till mig själv att hålla på året ut i vart fall, sedan får jag se.

Clark Olofsson vore en
drömintervju 

– Att prata om personer man vill intervjua kan bli ett misslyckande, om man inte senare får en intervju, men Clark vore kul, avslöjar han. Han är intressant ur aspekten ”ingenting är någonsin hans fel”. Sedan finns det ju en tjusning med historier från den gamla skolan, vi har ju alltid det här med tjyvheder. Det är inte många av de yngre förmågorna som vet vad det är för något. Det kan däremot de busarna berätta om. Hålla löften, betala tillbaka lån, och så vidare. Det finns ett helt regelverk kring detta, som i dag är helt utraderat. Det skulle jag vilja prata mer om.

Bög eller golbög

I varje program ställer Bobbo några snabba frågor till intervjupersonen. Bland annat frågan, gol eller golbög? Nu får Bobbo samma fråga av mig.
– Självklart bög, säger han utan att skruva på sig.