Vi gillar olika

Happy Pride. Foto: Joakim Berndes

LEDARE:

Pridefestivalen har aldrig varit viktigare än nu. Och den uppfattningen hade även tusentals människor som deltog i paraden under lördagen.

Festivalen symboliserar mycket mer än homosexuellas rättigheter. Den ger uttryck för acceptans och oliktänkande och för ett fredligare samhälle i stort. Att stå upp för allas lika värde och acceptera olikheter är nog det viktigaste budskapet som festivalen förmedlar. Moderaterna, Centern, Liberalerna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet frontade med sina partiledare i pridetåget.  Samtliga betonade vikten av festivalens betydelse, för ett mer accepterande samhälle. Några nazister och annat löst folk gjorde ett halvhjärtat försök att sabotera pridetåget, men polisen var snabbt på plats och avstyrde sabotaget.

Happy Pride. Foto: Joakim Berndes
Happy Pride. Foto: Joakim Berndes

I Folkhälsomyndighetens senaste undersökning uppgav var femte transperson att de någon gång utsatts för våld på grund av sin transerfarenhet. Ungdomsstyrelsen uppger att var femte ung hbtq-person har upplevt våld i det egna hemmet. En fjärdedel av unga homosexuella och bisexuella kvinnor har försökt begå självmord. Det var ett år sedan en hbtq – klubb i USA blev utsatt för ett attentat och 49 personer blev mördade. På många platser i världen förtrycks sexuella minoriteter, det förekommer även i vårt avlång land, även om acceptansen och kunnigheten om hbtq – personer är steget före än i många andra länder.  Dessa personer lider ofta av psykisk ohälsa i allt större grad än andra människor.

Det är enormt hedrande för KRIS att festivalledningen anlitar oss att vara en del av säkerhetsarbetet kring Pride. Vad gör man inte för att hjälpa till och skydda en tillställning som handlar om den mänskliga rättigheten att älska vem man vill – oavsett, kön eller etnisk tillhörighet. Vår målsättning är att hjälpa och stötta människor som vill göra en förändring i sitt liv, vi vill vara opinionsbildare skapa debatt och vara en viktig spelare i samhällsdebatten. Pridefestivalen är något vi står upp för. Det är kamp sång och glädje – och så ska det förbli.

Redaktionen