Vi tar fajten för ett sundare samhälle

LEDARE:

Almedalen börjar lida mot sitt slut för den här gången och de politiska partierna har börjat positionera sig och årets olika tal ger oss en fingervisning vad vi kan förvänta oss inför nästa års valrörelse. På KRIS är positionerna redan klara och vi har levererat vårt budskap. Hederlighet, drogfrihet, kamratskap och solidaritet.

Vår målsättning är att hjälpa och stötta människor som vill göra en förändring i sitt liv, vi vill vara opinionsbildare skapa debatt och vara en viktig spelare i samhällsdebatten. Våra seminarier den här gången har till stor del handlat om vår verksamhet och vad vi gör.

Det var full uppslutning i vårt när Seminariet om dokumentären ”Aldrig Backa” gick av stapeln. Det var ett eftersnack mellan filmens regissör och en av huvudrollsinnehavarna, Sara Woldu. Vi fick höra Åsa Blanck berätta om bakgrunden till dokumentären om hennes hängivenhet att skildra tre tjejers liv i en mammagrupp på KRIS. Sara berättade om sina känslor under resans gång när filmen producerades.  Intresset bland den breda allmänheten har varit stort och serien har haft ofantligt mycket tittare. Likaså var det fullsatt på seminariet vi hade i Almedalen.

Milena Sara och Åsa som regisserat Aldrig Backa. Foto: Joakim Berndes
Milena Sara och Åsa som regisserat Aldrig Backa. Foto: Joakim Berndes

Terapeuten och författaren Robert Andersson bjöd vi in till ett seminarium kring boken ”Jag ska döda er alla” som är en skildring av Roberts liv som var kantad av sexuella övergrep under hans barndom. Robert pratade även om sitt arbete med att hjälpa och behandla människor som har varit utsatta för sexuella övergrepp.

Ett annat viktigt seminarium handlade om KRIS egen utbildning, ”Livsstilskoordinator” Utbildningen är ett av de största projekt som KRIS har sjösatt någonsin. Utbildningen har givit många före detta och kriminella chansen att få en utbildning, som de annars skulle haft svårt att tillgodogöra sig. Ali Reunanen är projektledare och initiativtagare till utbildningen. Han berätta om hur utbildningen blev till hur det gått för den första årskullen som slutfört sina studier på bästa tänkbara sätt. Även Per Callermo, Allmänna arvsfonden berättade om deras ställningstagande när de beviljade anslag för utbildningen. Två stycken elever från utbildningen var också representerade under seminariet. De berättade om sin resa och känslor och tankar under resans gång.

Vi delade scen och tält med ECAD och RNS och sammabete oss emellan fungerade bra. Vi hjälpte och stöttade varandra på bästa tänkbara sätt under veckan. Vi har haft många besökare under veckan som varit intresserade av vår verksamhet. Vi har delat ut tidningar, pratat med människor och minglat på andra seminarier runt om i Almedalen. Vi har haft utfrågningar av olika politiker för att i första hand ge våra medlemmar en inblick i vad våra politiska partier står någonstans både från höger till vänster.

Nu åker vi hem och laddar inför nästa Almedalen. Då är det valår och vi kommer öka vår intensitet. Stort tack till våra medarbetare och andra som varit fantastiska under veckan

Vi ses i Almedalen nästa år