Kaj Linna: ”Jag vill starta en skorpionfarm”

I går kom hovrättens friande dom: Kaj Linna frias från alla misstankar. I dag möter jag honom i lobbyn på Sveriges Radio mellan två andra intervjuer. Det är en lättad och glad Kaj som jag möter tillsammans med sin flickvän Petra
–Det känns så jävla skönt, säger Kaj

 Kaj Linna dömdes 2005 till livstids fängelse för mord och grovt rån. I april året före hade två bröder i Kalamark utanför Piteå rånats. Den ene mannen dödades i samband med brottet, den andre hittades bunden och skadad. I går blev han frikänd. Från första sekund efter att hovrätten avkunnat sin dom har Kaj haft fullt upp med att göra intervjuer och svara på frågor från journalister.
–Det är en angenäm uppgift en sådan här dag. I morgon åker jag och Petra till Spanien för gott, säger Kaj med ett leende på läpparna. Han får medhåll av flickvännen.

Inget skadestånd i världen kan ersätta 13 års helvete
Kaj kommer sannerligen få ett rekordstort skadestånd. Det är inget han ser så anmärkningsvärt
–Jag förlorade 13 år av mitt liv. Skadeståndet oavsett storlek blir bara plåster på såren.

Kärlek på fängelset
Kaj och Petra träffades under tiden han satt i fängelse. Han var den intagne och hon spanskaläraren. När det började bli allvarligt dem emellan sade Petra upp sig från anstalten. Hon ville inte riskera att kollegorna skulle börja misstänka något, säger hon och ler. Sedan dess har hon funnit vid hans sida i smyg. Förs nu har det offentliggjorts på riktigt vi är ett par. Deras utlandsflytt planerades redan innan allt var klart med Kajs frigivning. Petra sade upp sig från jobbet och gjorde sig av med lägenheten.
–Nu är är vi hemlösa , säger Kaj och skrattar.

”Jag vill öppna en skorpionsfarm”
Kaj har minst sagt udda idéer vad han vill göra nu när han är en fri man.
–Jag funderar på att starta en Skorpionsfarm. Det är eftertraktat av läkemedelsindustrin och väldigt lönsamt. Det gäller bara att få licenser och dylikt. Jag har många idéer, säger Kaj.

Ilskan är borta
–Jag har burit på ilska under hela fängelsetiden. Hela den här rättsprocessen har varit ett stort haveri. Det är för mig helt obegripligt hur rättsväsendet hanterat det hela. Men nu har ilskan försvunnit, säger Kaj. Jag blev motarbetad från första stund av kriminalvården och hela rättsväsendet. Men jag vägrade ge upp tanken på att en dag bli frikänd. Det är en lättnad att kunna röra sig fritt och åka vart jag vill säger Kaj

Journalistiken har varit ovärderlig
–Utan hjälp från media hade det blivit mycket svårare. De har spelat en viktig roll i mitt fall. Men även min advokat och familj har betytt jättemycket.
 

Domen är tydlig och välskriven – det finns inga frågetecken
Domstolen konstaterar att det saknas bevisning som direkt binder Linna till mordet, den överlevande brodern till mordoffret pekade ut en annan gärningsman och det enda fingeravtrycket som finns har inte gått att binda till någon. Utöver det finns skospår och beträffande dem kan det möjligen slås fast att de är avsatta av skor med ungefär samma storlek som Linna har. Men denna omständighet har ett mycket begränsat bevisvärde. Det finns inget mönster och indicierna har inget högre bevisvärde

Det fanns ingen teknisk bevisning mot Kaj Linna, men däremot ett vittne som pekade ut honom. Vittnet har berättat att han skulle ha tagit ut Kaj Linna på en bilfärd till Kalamark dagen före rånmordet för att övertala honom att inte genomföra brottet som Linna, enligt vittnet, planerade. När polisen dokumenterade trafiken från vittnets mobil visade det sig att han inte alls befunnit sig i Kalamark den dagen som han påstod. Trots detta användes hans vittnesmål. Det finn all anledning att förfasa sig över den tsunami av felaktigheter som sköljts över det här målet. Det finns således inga tveksamheter från domstolens sida den här gången Det är inte styrkt att Kaj Linna begått brottet

”Inte svårt att räkna ut vem som ligger bakom mordet – men jag är ingen polis ”
–Är man insatt i det här fallet är det inte så svårt att lägga pusslet. Men jag är ingen polis och vill sätta punkt. Det verkar som polisen inte vill veta vem den rätta mördaren är.

Nu är det bara packa ihop sina saker i morgon åker vi till Spanien.