Julafton för inbrottstjuvar – bara 2,1 procent klaras upp

NYHETER:

I fjol anmäldes 8 000 lägenhetsinbrott i landet. Endast 171 tjuvar åkte fast.
Min bild är att de som gör inbrott har blivit duktigare på att inte lämna identifierbara spår, säger Kjell Lindgren talesperson för polisen i region Stockholm, till tidningen Hem & Hyra.

 Det är julafton för inbrottstjuvar. Bara 2,1 procent av lägenhetsinbrotten klarades upp i fjol. Motsvarande siffra för villainbrott var 4,3 procent. Uppklarningsprocenten har sjunkit för alla bostadsinbrott de senaste åren, visar färsk statistik från Brå (Brottsförebyggande rådet)

Inbrottstjuvar har blivit skickligare
Kjell Lindgren anser att de som sysslar med inbrott har blivit duktigare och gör inte så många misstag längre.

–Förut kunde de ofta lämna ett fingeravtryck eller dna. De snackade mer och vi hittade mer stöldgods som gick att spåra. Nu använder man handskar och drar på sockor för att inte lämna skoavtryck. Ofta har vi ingenting att gå på, säger Kjell

–Polisen har på senare år satsat på att åka ut och göra brottsplatsundersökningar vid alla inbrott. Man har också börjat samarbeta över landet för att komma åt kringresade ”stöldligor”. Kjell Lindgren säger att det har varit framgångsrika satsningar. Att resultatet ändå är så dåligt beklagar han.

Christer Renlid