Ska grova brottslingar komma undan utmätning från kronofogden

LEDARE:

Anders Eklund har miljonskulder – bland annat till sina mordoffers anhöriga. Han vill dock inte att detta ska betalas med det skadestånd som han själv fick när han hade misshandlats på fängelset. Kronofogden och tingsrätten beslutade om utmätning. Nu har Högsta domstolen sagt sitt.
–Hovrätten skulle ha prövat ärendet. Detta innebär ett rättegångsfel som kan antas ha inverkat på målets utgång, anför HD

Den dömde dubbelmördaren och våldtäktsmannen  Anders Eklund känner sig orättvis behandlad. När Kronofogden fick reda på att Anders Eklund hade fått cirka 20 000 kronor i skadestånd för att han hade misshandlats av andra fångar på fängelset beslutade Kronofogden att allt utom 800 kronor skulle utmätas, skriver Dagens Juridik Orsaken var att Anders Eklund hade egna skulder på nästan 1,3 miljoner kronor till bland annat Brottsoffermyndigheten och de anhöriga till hans mordoffer Engla Höglund och Pernilla Hellgren.

Även mördare och pedofiler har rättigheter
Eklund menar att skadestånd som han själv fått för misshandeln inte skulle kunna utmätas för hans egna skulder. Han var nämligen tvungen att införskaffa nya glasögon samt kostnader för tandvård. Eklund är i de flesta ögon en barnamördare som inte borde ha några som helst rättigheter. Men HD är förmodligen rätt ute i sitt resonemang. Det ska inte ha  betydelse vad han gjort eller vem han är. Tingsrätten slog också fast att Anders Eklund inte hade bevisat sitt behov av pengarna och att utmätningen därför fick genomföras. Anders Eklund överklagade avgörandet till Göta hovrätt som dock beslutade att inte meddela prövningstillstånd.

Hovrätten missade kompletterande handlingar
Hovrätten tog inte hänsyn till de kompletterande handlingarna som Eklund skickat in. Hade de gjort det hade förmodligen målets utgång blivit annorlunda. Därför sätter HD ner foten och läxar upp Hovrätten.

Han har begått avskyvärds brott, men har rätt att få behålla skadeståndet.
Det är staten som är fordringsägare, brottsoffermyndigheten har redan betalat ut pengar till anhöriga. Staten har inte rätt att mäta ut invaliditetsersättning vare sig det gäller Eklund eller någon annan. HD,s agerande är därför av stor betydelse i andra fall när staten försöker sig på mäta ut sådan ersättning. Men frågan blir känslig och svårsmält när det gäller personer som Anders Eklund

Anders Eklund dömdes år 2008 till livstids fängelse för bland annat två fall av mord och grov våldtäkt. Han avtjänar sitt straff på Tidaholmsanstalten.

Christer Renlid