Drogerna är drivkraften till ökad gängkriminalitet

LEDARE:

Navet och drivkraften för gängkriminalitet och annan grov brottslighet – är drogerna. Om samhället ger upp kampen att bekämpa narkotikan så släcker vi samtidigt hoppet att bekämpa våldet, dödandet och den grova brottsligheten. 

Jag har under mitt hela vuxna liv på ett eller annat sätt arbetat med dessa frågor. Min erfarenhet och slutsatser jag dragit av detta arbete är väl underbyggt av både teori och praktik. Ger vi efter för narkotikan är det kört.

Under de två senaste åren har jag följt den våldsamma utvecklingen i Göteborg. Den gemensamma nämnaren är knarket. Den senaste rapporten från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) klargör vad vi kunnat ana en längre tid. Det alltför vanligt förekommande dödandet av medmänniskor har fortsatt gå ned år för år. Alltså personer som i fyllan mördar en annan berusad vän. Och män som mördar sina hustrur, sambos eller flickvänner Medan det ofta gängrelaterade skjutandet mellan kriminella har ökat betydligt. Varför då?

Biker gang!
Foto: Sam Jam. (CC BY-NC-ND 2.0)

Knarket är den gemensamma nämnaren. Även vapenförsäljning, utpressning hör till vanligheterna. I Göteborg, för att ta ett exempel är cannabis en stor marknad för de kriminella gängen. Alltså den drog som legaliseringsivrarna anser som ofarlig och harmlös. På många platser, både i Göteborg, Stockholm och Malmö säljs drogen för öppen ridå och allt fler unga kommer i kontakt med drogerna.

Legaliseringsförespråkarna främsta argument förutom att drogen är ofarlig , är att om vi legaliserar Cannabis försvinner vinstintresset för den organiserade brottsligheten. I Italien har till och med förts diskussioner att statliga apotek ska ta över försäljning av drogen.

För en tid sedan var vi några från KRIS (Kriminellas revansch I Samhället) i Italien och lyssnade på några av Europas ledande experter på maffian och organiserad brottslighet.

Det var forskare, åklagare, poliser och representanter från FN, som under ett par dagar förläste och delade med sig av sina kunskaper om våld och narkotika. Temat för konferensen handlade i stor utsträckning om narkotikahandeln med cannabis

En av föreläsarna var Nicola Gratteri som tidigare tjänstgjort som åklagare och varit ordförande för antimaffiakommissionen i Italien. Han starkt kritiskt till att avkriminalisera cannabis. Han var tydlig på den punkten
–Argumenten för en legalisering handlar om att maffian ska förlora kontrollen över hanteringen av drogerna, men den retoriken är löjligväckande, sa han under konferensen.

Min slutsats är, ger vi efter för knarket kommer vi aldrig till rätta med den övriga gängkriminaliteten, det meningslösa dödandet och unga människor som förstör sina liv.

Christer Renlid