Något måste göras – Malmö blöder

LEDARE:

I dag kommer inrikesminister Anders Ygeman till Malmö för att ta i mot en kravlista på åtgärder som flera tunga politiker i Malmö anses vara nödvändiga för att vända den negativa våldsspiral i staden. Regeringen har lovat förstärkning till polisen och nya lagar som ska minska våldet.

 Malmö blöder och någonting måste göras för att stoppa det dödliga våldet som skenar fram som ett godståg i staden. Det senaste året har Malmö varit hårt drabbat av våld och de många utredningarna om mord och mordförsök har tagit hårt på polisen. I dag när Inrikesministern besöker staden, är det en av de viktigaste frågorna som står i fokus.

Malmö är en stad som växer med cirka fem tusen nya invånare per år. Många nyanlända vill bo i Malmö men bostäder och skolor räcker inte till. Ander Ygeman kommer inte få det lätt att gå riksdagspolitiker, lokala politiker och polisen till mötes – alla vill ha mer resurser för att stoppa våldet i staden Men frågan är svårare i Malmö än någon annanstans i Sverige. Varför då? Jo, man har låtit det gå alldeles för långt. Det närmaste vi kommer problematiken i Malmö, är Göteborg. Det kommer att krävas ett idogt, mångfacetterat och kvalificerat arbete för att nå resultat. Och det kommer att ta lång tid för det finns inga genvägar.

Foto: Joakim Berndes
Foto: Joakim Berndes [CC BY-SA 4.0]

Den nya generationen kriminella använder vapen i all större utsträckning än tidigare. Tillgången på vapen har förändrat den strukturella kulturen, i dag finns inte längre stark eller svag. Det har blivit en trend att skjuta och det kan handla om någon tusenlapp bara.

Att strypa vapentillförseln av vapen är ett måste. Det finns förslag från regeringen som handlar om att skärpa minimistraffet för vapenbrott från nuvarande 1 års fängelse till 2 år. Det leder till presumtion för häktning, det vill säga lättare att häkta någon som polisen griper med vapen på sig, Så är inte fallet i dag och personer med skarpladdade vapen kan i princip lämna polisen efter att vapnet förverkats. Men även införseln av vapen måste strypas. Det är alldeles för enkelt att få tag i illegala vapen. Hårdare kontroller som införs nu, kan ge effekter om ett par år.

Det finns inga enkla lösningar på komplexa problem och Malmö är inget undantag. Anders Ygeman kommer få det tufft. Kraven är många och resurserna har hittills lyst med sin frånvaro. Men en sak är säker. Staden är i behov av hjälp och någonting måste göras

I samband med att denna text upprättades skedde en ny dödsskjutning vid Möllevångstorget i Malmö.

 Christer Renlid