Fallet Kaj Linna – kan bli den största rättsskandalen i Sverige

Kvällen den 14 april 2004 kom bröderna Roger Lindberg, 59, och Sune Lindberg, 57, hem till sin gård i Kalamark, i Norrbotten, efter en middag hos goda vänner. När Roger gick till ladugården för att ge djuren mat överfölls han och misshandlades svårt med en träregel. Gärningsmannen tejpade för hans mun, täckte kroppen med fodersäckar och en omkullvält skottkärra. Sedan fortsatte den maskerade mördaren in i huset där han hotade, misshandlade och band Sune Lindberg, som är handikappad. Innan han lämnade gården stal gärningsmannen några tusen kronor som bröderna hade hemma. I nästan två dygn låg Sune Lindberg skadad innan hemtjänsten hittade honom. Brodern Roger hittades död i ladugården med tydliga tecken på kvävning.I början av utredningen anhölls en 33-åring från Luleå men senare riktades misstankarna mot Kaj Linna.

INTERVJU  WEBB TV

När jag och fotografen Joakim Berndes anländer till Norrtäljeanstalten möter vi en hoppfull Kaj Linna som för en tid sedan fick veta att han beviljats resning av Högsta domstolen i det 12 år gamla mordet i Kalamark utanför Piteå.
–Jag har aldrig slutat tro på upprättelse, säger Kaj

Kvällen den 14 april 2004 kom bröderna Roger Lindberg, 59, och Sune Lindberg, 57, hem till sin gård i Kalamark, i Norrbotten, efter en middag hos goda vänner. När Roger gick till ladugården för att ge djuren mat överfölls han och misshandlades svårt med en träregel. Gärningsmannen tejpade för hans mun, täckte kroppen med fodersäckar och en omkullvält skottkärra. Sedan fortsatte den maskerade mördaren in i huset där han hotade, misshandlade och band Sune Lindberg, som är handikappad. Innan han lämnade gården stal gärningsmannen några tusen kronor som bröderna hade hemma. I nästan två dygn låg Sune Lindberg skadad innan hemtjänsten hittade honom. Brodern Roger hittades död i ladugården med tydliga tecken på kvävning.I början av utredningen anhölls en 33-åring från Luleå men senare riktades misstankarna mot Kaj Linna.

 Fallet Kaj Linna är en katastrof för rättsväsendet
Han blir dömd både i tingsrätten och hovrätten och  han har lämnat in två resningsansökningar tidigare. Den senaste som lämnades in 2010 var snubblande nära att gå igenom. Två av fem justitieråd ville bevilja resning. Om Linna skulle bli frikänd den här gången, är han den som suttit frihetsberövad längst för att sedan bli frikänd  i Sverige. Polisutredningen var undermålig den tekniska bevisningen obefintlig. Åklagaren hängde upp hela fallet på ett vittne vars berättelse hade betydande luckor. Att ett vittne ljuger för att klara sig är i sig inget anmärkningsvärt. Men att polis åklagare och domstolen köpte hans historia så lättvindigt – är helt obegripligt.

 ”Jag fick aldrig träffa min mamma innan hon dog”
När jag träffar Kaj är han samlad och villig att berätta om tiden i fängelset och att han inte fick träffa sin mamma innan hon dog.
– Jag har förlorat 12 år av mitt liv, mina barn var små när jag såg dem senast.

Han vägrade få straffet tidsbestämt
–Straffet ska inte tidsbestämmas, det ska upphöra, säger Kaj. Under de 12 år Kaj har suttit i fängelse har han inte haft några permissioner eller varit utanför murarna förutom ett läkarbesök.

Foto: Joakim Berndes

”Besvikelsen mot vittnet är ingenting emot vad jag känner för rättsväsendet”
–Att han ljög för att klara sig själv har jag förståelse för. Men att polis, åklagare och domstol så lättvindigt satt tilltro till hans berättelse är beklagligt.  

Kan få rekordstort skadestånd
–Det finns inget skadestånd i världen som kan ersätta det jag varit med om. Jag har gått miste om ett helt liv.

Att Kaj nu får resning betyder inte automatiskt att han blir frikänd. Beslutet innebär att målet i de aktuella delarna ska tas upp av Hovrätten för Övre Norrland och att hovrätten ska göra en ny prövning av frågan om mannen har begått brotten.