”Fängelset räddade mitt liv”

NYHETER:

Han kom från Syrien via Egypten till Sverige, utan familj och vänner. Han hamnade på gatan och blev ett lätt byte för narkotikalangare. Innan han kom till Sverige hade han aldrig provat några droger. Han började begå brott för att finansiera sitt missbruk. I dag blev han frigiven efter att han avtjänat ett fängelsestraff på Täbyanstalten.
– Jag vill utbilda mig till frisör och göra rätt för mig, säger Imad till Vägen Ut.

 Han är en av många ensamkommande som heroinlangarna i Stockholm slagit klorna i. SVT Nyheter avslöjade den 9 januari, att Heroinlangarna har fått en ny målgrupp och en ny spelplats för droghandeln. Enligt polisen är nio av tio gripna i Rinkeby, Tensta och Husby i nordvästra Stockholm ensamkommande flyktingungdomar.

Kriminellas Revansch I Samhället (KRIS) har haft ständig kontakt med Imad under anstaltsvistelsen.
–Han är motiverad och vill förändra sitt liv så självklart ska vi hjälpa honom, säger Sara Woldu som är ansvarig för anstaltsverksamheten på KRIS. Vi har har hjälp honom att få ett tillfälligt stödboende. Han kommer att vara på vår lokalförening om dagarna sedan får vi se vad som händer, säger Sara.

Sara Woldu och Imad

I dag blev han hämtad från anstalten av KRIS och transporterad till deras lokaler på Södermalm i Stockholm.

”Jag är tacksam för att jag åkte fast”
– Hade jag inte åkt fast och hamnat i fängelse kanske jag varit död nu, säger Imad. Jag var hemlös utan familj och vänner. Jag var var tvungen att begå brott för att kunna ha råd med mitt drogberoende. Nu har jag möjlighet att få mina drömmar uppfyllda och utbilda mig till frisör , säger han.

Imad hade aldrig provat heroin innan han kom till Sverige
–Jag var tillsammans med en tjej som också var heroinberonde. Hon introducerade mig i drogerna och jag blev beroende direkt.

Flydde från Syrien med båt
–Jag flydde från Syrien via Egypten och anlände till Sverige med bara en papperspåse, utan familj eller vänner. Jag är tacksam att KRIS vill hjälpa mig. De har stöttat mig under hela fängelsevistelsen.

”En tickande bomb”
Lennart Karlsson som är poliskommissarie på Citypolisen i Stockholm, säger att 90 av 100 som röker heroin, som rapporterats till polisen är ensamkommande flyktingungdomar.
–Det här är en tickande bomb, säger Lennart.