Beatrice Ask: ”Jag skulle självklart säga ja om jag blev tillfrågad”

Hon har varit skolminister och justitieminister, sedan 1994 är hon ledamot av Sveriges riksdag samt ordförande i Justitieutskottet. Moderaten Beatrice Ask har många strängar på sin lyra och skulle inte säga nej till att bli justitieminister igen om Alliansen vinner valet 2018.
–Jag skulle självklart säga ja om jag blev tillfrågad, säger hon.

Att Beatrice Ask är en förespråkare av hårda straff var något som blev synliggjort under hennes tid som Justitieminister. Under hennes tid som minister skärptes straffen bland annat våldsbrott och sexualbrott. Hon arbetade också för att livstidsstraffet skulle utdömas oftare. Hon var även ansvarigt stadsråd för den stora omorganisationen av polisen som innebar att 21 lokala polismyndigheter och rikspolisstyrelsen slogs samman och ersattes av den nya polismyndigheten i januari 2015.

Hon har tillsammans med sin partiordförande, Anna Kinberg Batra skrivit ett debattinlägg i Aftonbladet nyligen, där de kräver Rikspolischefen Dan Eliassons avgång.

–Rikspolischefen avsättande är inte hela lösningen på problemet. Men han har haft svårigheter att inspirera och entusiasmera sin personal. Han har också varit för passiv när det gäller att be regeringen om pengar. Det är mycket som gått fel under hans tid och vi behöver någon som kan samla krafterna hos personalen och samtidigt se över löneutvecklingen, säger Beatrice.

Beatrice blickar upp mot Rosenbad. Foto: Joakim Berndes

Hon tycker att regeringen gjort för lite under året och varit initiativlösa .

– Det är vi som driver på regeringen. De flesta lagskärpningsförslag under året har kommit från oss. Det märks inte minst på de 60 tillkännagivanden som tillkommit under året.

Som Justitieminister var du ansvarig för utformandet av den nya polisorganisationen. Bär inte Alliansen något ansvar för att det gått snett?

–Jo, självklart har vi ett ansvar. Först gjorde vi en utredning. Och kom fram till att vi behövde nationell polisorganisation, vilket samtliga partier stod bakom. Ja vi har ansvar för reformen i stort. Men vi kan inte ta ansvar för varje detalj i själva utförandet. När man sedan ser att något är på väg att gå snett måste något göras, det initiativet kan jag sakna hos Anders Ygeman. Hur illa ska det gå innan man säger ifrån.

Beatrice tycker att det hänt för lite under året. Regeringen har inte satt fart och tagit intiativ.

Kan Sverigedemokraten Kent Ekeroth sitta kvar i Justitieutskottet om han blir dömd för misshandels som skedde utanför en krog i Stockholm?

–Det är en lämplighetsfråga som hans parti ska ta ställning till och riksdagen i övrigt. Jag tycker man ska ställa höga krav på politiker, hur ska man annars vara trovärdig. Man skadar partiet och ämbetet om man inte håller sig på rätt sida om lagen.