Ljusmanifestation för narkotikadödens offer

Det blev en finstämd kväll trots rusk och regn när ljusmanifestationen för narkotikadödens offer gick av stapeln i går på Sergelstorg i Stockholm.
–Det är en otrolig tacksamhet jag känner över att stå här i dag, men också mycket sorg över alla som gått bort, säger Sara Woldu som var en av huvudtalarna i går.

 Narkotikan skördar många offer, år 2015 registrerades fler än 900 dödsfall med narkotikarelaterade diagnoser i Sverige. Detta är det största antalet offer någonsin. Av dessa dödsfall står metadon och Subutex för den största ökningen

Nätverket ”Folkrörelser mot droger” med 31 organisationer är arrangör för manifestationen och vill påminna om narkotikans offer. De kräver krafttag mot spridning av narkotika och vill ha ökade resurser till förebyggande arbete.

Sara Woldu under manifestationen i går på Sergelstorg
Sara Woldu under manifestationen i går på Sergelstorg

Sara betonar vikten av drogfria behandlingar som är en bristvara i dag. Det blir allt vanligare att med läkemedelsbehandlingar. Under sitt framförande gav Sara exempel på när hon själv sökte hjälp.

–Du kan inte sluta knarka utan läkemedel sa läkarna till mig, Jag hade varit drogfri på egen hand i över ett år och var gravid i sjunde månaden, då ville läkarna skicka mig till ett metadonteam. Det är fruktansvärt, säger Sara

I dag lever Sara och hennes man drogfria sedan flera år tillbaka med sin lilla dotter.
–Jag är så lycklig och tacksam över att jag inte lyssnade på läkarnas råd, berättar Sara.

Även Jacob Fraiman från KRIS Södertälje var en av talarna som berättade om sin resa till ett drogfritt liv.