Det våldsamma Göteborg – dödens fält

VÄGEN UT GRANSKAR:

Vägen UT har i en artikelserie ”Det våldsamma Göteborg” redogjort vad Trygg i Göteborg gjorde för skillnad på gatan. Våldet och skjutningarna fortsätter, det var dubbelmordet på restaurangen den 18 mars ett tydligt och otäckt bevis på. Det är ett komplext problem som polisen fått jobba hårt med för att lösa.. Det behövs fundamentala ändringar i samhällsklimatet. Tidsbegränsade polissatsningar duger inte på lång sikt.

Foto: ”Göteborg harbor Älvsborgsbron - The Älvsborg Bridge” by Blondinrikard Fröberg. (CC BY 2.0) Some rights reserved
Foto: ”Göteborg harbor Älvsborgsbron – The Älvsborg Bridge” by Blondinrikard Fröberg. (CC BY 2.0) Some rights reserved

Sakkunniga människor från olika delar av samhället har uttryckt sina tankar och åsikter om denna negativa våldsspiral – var den kommer ifrån och hur man ska göra för att få bukt på den. Bland annat fick vi  en pratstund med ungdomscoachen och rapparen Karwan Faraj – som tillsammans med Kamran Rahimi – gjort en uppmärksammad dokumentärserie om ämnet i Sveriges Radio.

Vägen UT kommer att fortsätta granska gängkriminaliteten i Göteborg. I en ny artikelserie kommer vi följa Polisen och andra aktörer i kampen mot den grova brottsligheten.  Vi kommer följa upp den rättsliga processen kring morden på restaurangen i Biskopsgården.

Räcker det med hårdare straff och fler poliser? Nej, det gör inte det. Polisens stora satsning Trygg i Göteborg – som sysselsatte runt 100 poliser och kostade ungefär 100 miljoner kronor att genomföra var en bra början – nu krävs ytterligare resurser, frågan som måste ställas är hur de ska fördelas mellan olika aktörer för att få bäst resultat.

Läs gärna våra tidigare artiklar ”Om det våldsamma Göteborg”

Rättsväsendet klarar inte ett nytt Lindomefall – hårda straff för morden i Göteborg

Det våldsamma Göteborg Del 4 – Johannes Hulter (S): ”Vi är inte nöjda”

Det våldsamma Göteborg Del 3 – hur kunde det bli så här?

Det våldsamma Göteborg del 2 – Karwan Faraj: ”Tänk om, tänk rätt”