Är ett Sverige fritt från knark – ett orimligt mål

KRÖNIKA:

I dag startade en stor konferens ”Sverige mot narkotika” i Gavlerinken i Gävle. En av inledningstalarna var justitieminister Morgan Johansson som dagen till ära hade en mörkblå kostym och såg påfallande nöjd och avslappnad ut under sitt öppningstal.

 Morgan började med att tacka alla ideella organisationer för det fantastiska arbete som de lägger för att minska missbruk och kriminalitet.

–En stark välfärdsstat i grunden kombinerat med starka folkrörelser är en bra förutsättning  för att kunna bekämpa narkotikan, säger Morgan

Han är tydlig med att Sverige ska ha en restriktiv narkotikapolitik. Målet är alltjämt ett narkotikafritt samhälle.  Han ser inget annat alternativ och målen måste vara tydliga. Så länge det finns narkotika måste vi vara beredda att bekämpa den.

Justitieministerns anstränger sig ordentligt för att få oss att förstå att regeringen är beslutsam och tänker inte vika ner sig för legaliseringsivrarna eller något annat flum i den här frågan.  Retoriken är den samma som tidigare, förebygga missbruket, bekämpa brotten och utveckla vården, men sedan tar det slut. Det kommer inga konkreta förslag bara ambitioner. Ja, visst måste det finnas ambitioner för att det ska födas idéer. Men hur ser regeringen till att unga människor kan känna en framtidstro. Morgan pratar om förbättringar i skolan och att få ner ungdomsarbetslösheten.

Morgan Johansson under invigningstalet på Sverige mot narkotika 2016 i Gavlerinken. Foto: Joakim Berndes
Morgan Johansson under invigningstalet på Sverige mot narkotika 2016 i Gavlerinken. Foto: Joakim Berndes

Men de konkreta förslagen uteblir och det är svårt att se ljuset i tunneln. Morgan

tar även upp den senaste tiden straffskärpningar som planeras och genomförts vad beträffar den organiserade brottsligheten.  Morgan tar även upp att den nya polisorganisationen inte löpt smärtfritt. Terrorhot och gränskontroller har slukat en stor del av budgeten för den nya polisorganisationen. Han var förtegen men aviserade att regeringen kommer skjuta till mer pengar till polisen. Utan att vara allt för cynisk, men de 100 nya poliser som utlovades har inte levererats till de mest drabbade områdena.

Regeringen har fortfarande mycket att bevisa även om det går åt rätt håll.