Vi kräver mänskliga politiker – men hänger dom högt när de felar

KRÖNIKA:

Det finns människor som aldrig gör fel och så finns det de som som gör det. De sistnämnda kallas för mänskliga. Att vara på fel plats vid fel tillfälle eller att ta ett dåligt och ogenomtänkt beslut tillhör livet.

Den förra gymnasieministern Aida Hadzalic dömdes i dag för rattfylleri. Åklagarmyndigheten har i dag utfärdat ett strafföreläggande avseende rattfylleri för Hadzalic. Att köra rattonykter är inte okej och gör man det är man en olämplig bilförare. Domen i sig är inte upprörande på något vis. Det som är upprörande är att hon säger upp sig från sitt jobb med omedelbar verkan i rädsla för att bli offentligt avrättad.

By Frankie Fouganthin (Own work), [CC BY-SA 4.0 ] via Wikimedia Commons
By Frankie Fouganthin (Own work), [CC BY-SA 4.0 ] via Wikimedia Commons

Hennes rädsla är befogad hade hon inte agerat skulle hon utsatt sig själv och sitt parti för en omfattande smutskastning. Vad vet allmänheten och media om Hadzalic? Inte ett skit. Men det är tydligen av underordnad betydelse – hon är ju minister inte människa. Jag vågar påstå att i vilket annat yrke som helst så hade hon blivit erbjuden hjälp för sina problem och någon omedelbar uppsägning hade det aldrig varit tal om. I vart fall inte innan hon blivit dömd.

Man kan ha olika synpunkter på Hadzalic och hennes parti som hon representerar men det legitimerar inte att personen bakom yrkesrollen behandlas sämre en råtta om något skulle gå fel.

Det är ett hot mot demokratin att en folkvald politiker lämnar sin post utan att blinka i rädsla för att bli offentligt förnedrad och smutskastad bara för att de är mänskliga. De flesta av oss gör fel ibland. Många får en andra chans – men inte en folkvald politiker.

Det diskuteras ofta och mycket om vad vi vill ha för politiker. De ska vara mänskliga och jordnära och våga ge sig ut i verkligheten. Men gör de ett misstag ska vi uppenbarligen hänga dom högt.  Hadzalic spelade korten rätt hennes taktik räddade regeringen och Stefan Löfven från ännu ett nederlag – men hur mår människan Aida Hadzalick?