Rebecca Svart tar över stafettpinnen i Unga KRIS

Rebecca Svart valdes till ny förbundsordförande för Unga KRIS i våras. Sedan Unga KRIS bildades som riksorganisation för sju år sedan har det bara varit killar som förbundsordföranden.

Först Magnus Andersson och sedan Kristoffer Johansson – och nu tar hon över stafettpinnen efter Anders Ericksson Tillsammans med förbundsstyrelsen leder hon nu förbundet och försöker besöka så många föreningar som möjligt. Vägen Ut träffade henne i samband med ett besök hos nystartade Unga KRIS i Södertälje. I sommar har hon också besökt Unga KRIS Örebro och deltagit i Almedalen där hon bland annat medverkade på Kriminalvårdens seminarium.

Hon brinner för jämställdhet

Det är kanske inte för inte som Rebecca blev den första kvinnan på posten hon har nämligen ett stort engagemang för jämställdhet.

Foto: Joakim Berndes
Foto: Joakim Berndes

-Jag vill visa att tjejer med min bakgrund, från missbruk och kriminalitet, också kan ta på sig viktiga uppdrag och inte bara stå vid sidan av och se gulliga ut, säger Rebecca.

Vi står stadigt på benen

Rebecca berättar också för Vägen Ut att Unga KRIS i dagsläget finns på tio orter, ett antal som varit tämligen stadigt sedan starten. Även medlemsantalet håller i sig och gränsen för statsbidrag på 1000 medlemmar mellan 13 och 25 år har man klarat alla år.

Många bollar i luften

Det finns många frågor Rebecca vill diskutera. Under intervjun hinner vi även prata om samarbete med Statens Institutionsstyrelse, Kriminalvården och om Unga KRIS Power-projektet och om ADHD-medicinering av ungdomar.

Unga KRIS åker till Kroatien

–Vi är 27 stycken ungdomar från hela unga kris Sverige som ska på sommar camp i Kroatien. Vi kommer att besöka ett behandlingshem och en öppen verksamhet för ungdomar med olika problematik, lite lik våran verksamhet här i sverige. Vi kommer dessutom genomföra utbildningar. Utöver det kommer vi ha styrelsemöte… Vi kommer även göra olika kulturbesök i samband med dom olika organisationer när vi besöker dom. Utöver det vill vi att alla unga kris föreningar skapar bättre relationer och kommer i kontakt med andra i Kroatien.