Almedalsveckan 2016 har startat

2016-07-03_Almedalen_Dag_2-0263

I går var det invigning av Almedalen 2016 och Jan Björklund var först ut av partiledarna att hålla tal i Almedalsparken. Talet handlade om EU och den senaste tidens händelser i Storbritannien. Den svenska inrikespolitiken fick stå åt sidan när Björklund inledningstalade. Björklund berörde varken drogfrågor, kriminalitet eller ideella sektorn.

Det var många som tagit sig till parken för att lyssna och Almedalsveckan börjar nu väckas till liv.

Linda Engström från IOGT-NTO och Jessica Schedvin från Makthavare. Foto: Joakim Berndes
Linda Engström från IOGT-NTO och Jessica Schedvin från Makthavare. Foto: Joakim Berndes

Det var även invigning av nykterhetsrörelsen mötesplats ”Soberian” idag. Den årliga alkoholfria Almedaldrinken presenterades också under den fullsatta invigningen. Linda Engström från IOGT-NTO och Jessica Schedvin från Makthavare recenserades årets drink som bestod av bl a ingefära och rabarber. I veckan kommer dagligen alkohol och drogpolitiska frågor diskuteras på olika seminarier i Soberian.

KRIS har tillsammans med ECAD och RNS en egen mötesplats, vid kajen i Visby.  Idag bemannades tältet av flitiga KRIS:are som berättade för nyfikna besökare vad KRIS är och gör. Resultatet efter eftermiddagens arbete är att 16 nya medlemmar. Även i KRIS, RNS och ECAD:s tält kommer seminarier genomföras och tal och föreläsningar att hållas under veckan.

Det är 55 KRIS-medlemmar från olika föreningar på plats här. När de släntrade in i Almedalen, lagom till kvällens tal, i silvergrå reflexjackor med budskapet Vi bryr oss! Gör du? tryckt på ryggarna undgick inte deras närvaro många.

Almedalen är en politisk festival där politiker, opinionsbildare och journalister dansar med varandra. Trots en slow start är det många intryck för besökarna att ta in. Kära återseenden, nya aktörer, mingel, stekande sol, direktsändning på medias scener, flygblad, gratis tidningar, give aways, kändisar, kampanjtröjor, tweets och stripade bilar i en aldrig sinande ström.