Tillsammans gör vi skillnad

AlmedalenKRÖNIKA

Nu är vi framme i Visby och Almedalsveckan kan börja. Brexit blir veckans snackis och kommer överskugga det inrikespolitiska käbbel som så ofta sker med en underton av lättja när det inte är valår. På det kriminalpolitiska och socialpolitiska området finns dock en del intressanta diskussioner att vänta. Det uppmärksammade rättsfallet med Andreas Thörn som blev rullstolsbunden efter en svår olycka försökte lindra sin smärta med cannabis, när inget annat hjälpte. Han friades i tingsrätten för ringa narkotikabrott efter att han odlat cannabis för smärtlindring. Med ändring av tingsrättens dom, fällde hovrätten honom för ringa narkotikabrott. Drogliberaler från olika håll har fått vind i seglen och menar att cannabis ska kunna förskrivas lagligt vid smärtlindring. Skulle detta bli möjligt är det första steget mot en legalisering av cannabis och en farlig väg att vandra på.

Justitieminister Morgan Johansson har i Vägen UT avslöjat att han tänker sätta ned foten vad beträffar de allt för långa häktningstider som Sverige fått kritik för av FN:s tortyrkonvention. Det har tillsatts en översyn av problemen där åklagarmyndigheten och kriminalvården är drivande. Ett seminarium i ämnet kommer att hållas under veckan i Almedalen.

KRIS kommer till Almedalen med kampanjen ”Vi bryr oss! Gör du? Målet är att prata med människor om missbruk och kriminalitet och att samhället tjänar på att människor rehabiliteras till ett drogfritt och hederligt liv. Hur kan vi hjälpa människor som levt på livets bakgård på bästa sätt?

Debatten kring läkemedel har varit livlig i takt med att Almedalsveckan närmat sig. På KRIS tar man avstånd från sinnesförändrande läkemedel. Det betyder inte att man är emot människor som väljer att använda dessa i behandlingssyfte men man vill höja ett varningens finger för att det finns ett läckage i Metadon- och Subutexprogram (LARO). Enligt förbundsordförande Christer Karlsson vill man visa att det finns andra vägar att gå, utan hjälp av läkemedel.

I tider när samhället utsätts för enorma prövningar med flyktingkatastrofer och annat elände så ställs solidariteten för varandra på prov. Människor som redan har det jobbigt får det ofta ännu jobbigare när samhälle är hårt pressat. Att slå ett slag för solidaritet och medmänsklighet denna Almedalsvecka är på sin plats. Att ge människor med erfarenhet av missbruk och kriminalitet en andra chans är att visa solidaritet i praktiken. Vi bryr oss! Gör du?