Hinseberg: Livet från insidan

REPORTAGE

De syr kläder, bakar bullar och svetsar men det här är inget vanligt hem – det är kvinnofängelset Hinseberg. Vägen UT träffade 21 åriga Gjylie som dömdes för bankrån och sitter av sitt straff på Sveriges hårdaste anstalt för kvinnor.

När jag anländer till Frövi utanför Örebro och kvinnofängelset Hinseberg  så har jag redan målat upp en bild om hur det ser ut och vad jag kommer att möta för människor. Men ack vad fel jag hade. Fängelset har högsta säkerhetsklass för kvinnor inget man märker av när man kommer dit. Fängelseområdet påminner om en fritidsanläggning eller folkhögskoleområde. Det är visserligen höga grindar och dubbla stängsel – men i övrigt är det ingenting som vittnar om en tuff anstalt. Efter en rundvandring på anstaltsområdet får jag träffa Gjylie som sitter inne för bankrån. Hon kommer snart att friges och drömmer om att bli svetsare något hon utbildat sig till under tiden på anstalten.

Hon är yngst på Hinseberg

2016-05-06_Hinseberg-0413Gjylie var 19 år när hon kom till Hinseberg. Hennes första tid på anstalten var omtumlande mycket bråk och intriger. Hon satte sig snabbt i respekt hos de andra medintagna på anstalten. Hon växte upp i en dysfunktionell familj och fick under uppväxten ta hand om sin familj som hade svårt att anpassa sig och klara sig själva. Hennes familj kommer från Bosnien och är bosatta i Dalarna.

Hon utbildar sig till svetsare på anstalten
Gjylie vill förändra sitt liv och försöker ta vara på chansen att få en utbildning under tiden hon sitter på Hinseberg. Hon är en duktig svetsare och får bra vitsord från sin lärare. Hon kommer att kunna avlägga licens på anstalten innan hon blir frigiven. Jag får följa med ner verkstaden och se hur det går till. Det märks att hon tycker det är inspirerande att svetsa. Jag får en lektion i svetsteknik och hennes lärare berättar att utbildningen inom svets är den mest lyckosamma de haft på anstalten.

–Tjejerna har möjlighet att avlägga riktiga licenser innan de friges vilket är mycket positivt, säger Chafic Dana.

”Förutom arbetet är det sjukt jobbigt här”

–Det är en monoton tillvaro här förutom jobbet finns inte mycket att göra, säger Gjylie. Vi är begränsande att kunna göra aktiveter på anstaltområdet. Det har har tagit bort vår träningshall. Det blev en fuktskada på golvet som ledningen anklagade oss för, sedan har de inte reparerat golvet. Utan träningsmöjligheter mår tjejerna dåligt. Det finns inga redskap eller andra träningsmöjligheter. Träningshallen var ända stället där tjejerna fick färga håret. Nu får de inte göra det heller.

”Många är understimulerade och mår psykiskt dåligt”  

2016-05-06_Hinseberg-0424–När våra möjligheter är begränsande att träna mår tjejerna jättedåligt. Många isolerar sig på sina rum. Dessutom ökar intrigerna på avdelningen det blir ofta bråk och tjafs. Många här är inte så tuffa när det väl gäller. Det pratas mycket skit och flera springer till vårdarna när det inte passar. Här finns mördare och andra våldsbrottslingar många utger sig för att vara hårdingar men så är det inte. Jag är yngst här och i början hamnade jag ofta i bråk. Jag vägrar att ta skit. I dag har jag min plats här och ingen sätter sig på mig. Det har har blivit mode på anstalten att springa till personalen. Det finns regler mellan oss intagna och följer man inte dom får man problem. Uppstår det saker mellan oss intagna bör man lösa dessa själva.

Hon vill börja jobba när hon kommer ut

Gjylie har inte genomgått någon behandling inne på anstalten. Hon försökte vid något tillfälle men det passade inte henne. Hon har även försökt att få en utslussning från anstalten men på grund att hon varit stökig och hamnade lätt i slagsmål i början när hon kom hit så blev det ingen utslussning. Hon hoppas kunna få ett jobb eller praktik när hon kommer ut. Hinsebergsanstalten har en naturskön inramning men innanför väggarna råder ett hårt klimat mellan de intagna.  Sara Johansson är vårdare och kontaktperson till flera intagna på anstalten. Hon anser till skillnad från Gjylie att klimatet på anstalten är bra.

2016-05-06_Hinseberg-0468Klimatet är annorlunda jämfört med en mansanstalt 

–Klimatet på anstalten är bra vi försöker ha en ömsesidig respekt vårdare och intagna i mellan. Det är helt annorlunda mot männens fängelser. Vi jobbar nära inpå våra intagna och försöker stötta och hjälpa till så gott vi kan. Vi försöker vara ett bollplank, hjälpa till att prata med myndighetspersoner eller att bara prata om saker som är jobbiga Det finns ingen mur mellan vårdare och personal på samma sätt som det gör på mansanstalterna ofta vill de ha vår hjälp. Här är det mer vanligt att intagna kommer och ber om hjälp än att de stänger oss ute.

”Barn är alltid välkomna hit”

–Självklart får barn komma hit och besöka sina mammor. Vi försöker att ordna barnbesök så gott vi kan. Ofta är barn till föräldrar placerade vilket kan göra relationen komplicerad. Vi hjälper till med kontakten och ser till att tjejerna får hjälp med mammarollen om så önskas.

En inrutad tillvaro

–Vi tycker det är viktigt med rutiner och att vardagen här på anstalten speglar vardagen ute i det verkliga livet. Vi börjar dagen med att låsa upp tjejernas rum sedan är det skola eller arbete som gäller. Under dagen kan de som behöver besöka sjuksyster eller prata med läkare. Sedan är det middag och fritidsaktiviteter såsom träning eller bara ligga och läsa.

”Tjejerna måste få sin träning”

2016-05-06_Hinseberg-0411–Det är viktigt för tjejerna att träna och det håller också huvudet i schack. Vi har har haft problem med vår träningsanläggning som fick fuktskador efter att en vattenkran hade stått på och vatten hade runnit ut på golvet. Det har tagit lång tid att åtgärda och under tiden har inte tjejerna haft någonstans att träna. Det är givetvis bekymmersamt för träningen är viktig och klimatet på anstalten blir mycket bättre när tjejerna mår bra.

Till Hinseberg kommer kvinnor som är dömda från allt mellan en olovlig körning till mord

Det finns bara två anstalter i Sverige med högsta säkerhetsklass 2, vilket är den högsta för säkerhetsklassen för kvinnor. Hit kommer personer som företrädelsevis har begått mycket grova brott. Men det förekommer också att de som är dömda för mindre förseelser får sitta här på grund av att de straffat ut sig från en öppnare anstalt. I dagsläget finns det tre livstidsdömda kvinnor på anstalten.

Missbruk är den vanligaste orsaken till att de begår brott 

Drogerna är den vanligaste förekommande anledningen till varför kvinnorna begår brott. Kvinnorna lever ofta i dysfunktionella relationer där även deras partner missbrukar. På Hinseberg finns möjligheter att påbörja en behandling för drogmissbruket. Det finns 12-stegsbehandling men även individuell behandling hos en terapeut finns i utbudet.

Snart dags för mig att ”mucka”

Efter ett par timmar på Hinseberg är det dags för muck. Jag får tillbaka mina värdesaker, väska och mobiltelefon. Vårdarna önskar mig lycka till och jag blir stående utanför grindarna med min väska och med telefonen i högsta hugg -försöker jag få tag på en taxi till tågstationen.

 

Text & foto: Christer Renlid
christer.renlid@kris.a.se