”Allesammans Cup” – Fotboll mot rasism

NYHETER:

I dag har det varit nationaldagsfirande på Enskede IP i Stockholm. Firandet bestod av en fotbolls cup och festivalfirande med artister som Petra Marklund och Syster Sol. Enligt initiativtagaren Dan Herlin är Tillsammans Cup som evenemanget heter, en fotbollsfestival där svenskar och nyanlända  tillsammans spelar fotboll i mixade lag.

–Vårt mål är skapa bättre relationer mellan ungdomar av olika härkomst, säger Dan.

 Här finns möjligheter för ungdomar och deras föräldrar att knyta kontakter med varandra och skapa bra relationer under trevliga förhållanden. Festivalen är ett integrationsprojekt som har huvudsyfte att integrera ungdomar från olika kulturer.

–Vi vill ha fokus på sånt som är positivt. Vi skippar allt som har en negativ klang utan bara sånt som är positivt.

”Festivalen blev större än vi hoppats på”

–Här på festivalen har ungdomarna möjlighet att skaffa nya kompisar. Dan är

Petra Marklund
Petra Marklund

överraskad att festivalen blivit så stor. Från början handlade bar om en vanligt fotbolls cup, sedan blev fler människor engagerande och vi utökade evenemanget till att även omfatta uppträdande med kända artister – en festival helt enkelt, säger Dan.

Polisen: ”Rasister hade klottrat nazistsymboler på väggarna inne på festivalområdet”

Säkerheten för evenemanget står polisen för. Daniel Granström är kommunpolis i Globen.

–Inför evenemanget hade det klottrats en en del nazistsymboler på väggarna. Men ingen främlingsfientlig organisation har varit här och stört festivalen när den väl påbörjats, säger Dan. Han hoppas det kommer bli en lugn eftermiddag på festivalområdet.

Stjärnartisten Petra Marklund uppträdde på scenen.

–Det var en killkompis till mig som var med att arrangerade festivalen. Han frågade mig om jag ville uppträda. Jag tycker det här är ett fantastiskt initiativ, så jag sa ja direkt till att medverka  Integrationen mellan olika kulturer i samhället är viktigt. Jag tycker det är bra att vi välkomnar nyanlända att komma hit, säger Petra. 

 Text: Christer Renlid