Mikaela Laurén: ”Man måste våga tro på sig själv” 

REPORTAGE

Vägen UT träffade Mikaela Laurén inför henne titelmatch om världsmästartiteln i boxning. Vi pratade om livet, framtiden och den kommande matchen. Hon är den före detta simmaren som blev proffsboxare och femfaldig världsmästare.

Foto:
Foto: Karlsson/Lundvall

Hon började simma när hon var tre år och tävla när hon var sex. Det blev 16 SM guld och tre svenska rekord. Hon försökte kvala in till till OS fyra gånger innan hon lade badmössan på hyllan för starta upp en ny karriär. Men vägen fram till till den femte världsmästartiteln har inte varit spikrak. Efter simkarriären tappade Mikaela sin identitet, hon blev åtalad och dömd för dopingbrott.

–Det var en tuff period i livet Jag hamnade i fängelse och det mesta kändes meningslöst. Men jag har alltid varit en krigare och mitt starka psyke och tron på mig själv höll mig ovanför vattenytan.

När började du med boxning?

–Jag provade på att boxas efter att jag slutade med simningen. Sedan hamnade jag i fängelse där fortsatte jag och träna boxning för att hålla i gång och inte gå omkring och fundera hela tiden. I dag är jag femfalldig världsmästare och har gått 29 proffsmatcher av dem är 26 stycken vinster, jag är obesegrad i min viktklass.

Det är stor skillnad mellan boxning och simning – varför boxning?

–Ja, det är stor skillnad men det handlar om att kunna träna och tävla och ha en vinnarskalle. Allt detta hade jag redan det var bara att lära sig en ny teknik.

Det blev aldrig något OS trots fyra försök

2016-03-16_Mikaela_Destiny_Lauren-0009
Foto: Joakim Berndes

–Nej, och det har varit svårt att smälta. Jag gjorde fyra satsningar men blev aldrig uttagen. 1992 var första gången, 1996, 2000 och 2004. Första gången var jag bara 16 år, jag hade satt svenskt rekord med det räckte inte för att komma med. Då var jag ung och tänkte att det kommer säker fler chanser. Andra gången blev jag nominerad jag slog ett 18 år gammalt rekord. Blir man nominerad är man i princip klar för OS, de hade till och med tryckt upp mössor som det stod Lauren på. Då var det en person i den olympiska kommittén som sa nej. Han trodde inte mitt rekord skulle räcka för en final och det blev inget OS för mig. Tredje gången gillt tänkte jag och försökte kvala in en gång till. Men även denna gång räckte jag inte till. Den sista och största satsningen var år 2004 då slog jag på nytt ett svenskt rekord, men inget OS. Vid det tillfället gav jag upp och insåg att det kommer inte bli något stort mästerskap för mig.

Vad hände sedan?

–Det kändes till en början som allt var slut jag började festa mycket och hamnade snett i tillvaron. Jag blev också dömd för ett dopingbrott och hamnade i fängelse.
Jag har aldrig själv använt dopingpreparat. Jag förvarade steroiderna hemma hos mig som var till försäljning. När jag slutade med simningen var jag vilsen och visste inte vad jag skulle göra. Jag fick ett erbjudande att förvara dem och tyckte inte då att det var så farligt. Det var givetvis jättedumt och ett dåligt beslut av mig.

Du och simmaren Therese Alshammar var bästa vänner sedan tog vänskapen slut – varför?

–Det var inte bara ett fängelsestraff jag fick. Det värsta straffet var nog att jag förlorade min bästa vän. Hon tog avstånd från mig efter att det blivit känt att jag åkt fast för dopingbrottet. Det är jättetufft när ens bästa vän vänder ryggen åt en, när man behöver henne som mest. Vi umgås inte alls i dag hon visade att hon inte var någon vidare vän, när det som mest behövdes.
Vi blev bästa vänner under ungdomsåren i simbassängen. Jag var bättre än henne när vi var yngre sedan kom hon i fatt och blev en världsstjärna. Hon var en större talang och jag var mer en träningsmaskin.

Comebacken som boxare började under fängelsetiden

–Min vändning i livet började under fängelsevistelsen. Jag började träffa en terapeut, läste böcker och tränade mycket själv. Jag började till och med att sticka vantar och mössor. Det var full fart hela tiden. Senare började jag utbilda mig och när jag blev frigiven började jag på en skola för att bli gyminstruktör och personlig tränare Jag hade prövat att boxas redan innan jag åkte fast. Nu utnyttjade jag tiden på anstalten för att träna. Jag var fast besluten att fortsätta och göra en satsning på sporten när jag kom ut.

2016-03-16_Mikaela_Destiny_Lauren-0020
Foto: Joakim Berndes

Mikaela vann på teknisk knockout i sin första match

–I min första match blev det seger direkt motståndaren kastade in handduken. Jag gick 17 matcher det året. Jag vann nybörjar SM, och en poäng från att vinna senior SM. Efter det blev det proffskontrakt.

Man måste våga tro på sig själv

–För att lyckas måste man våga tro på sig själv, för det är ingen annan som gör det, så var det i mitt fall. Skriva ner sina mål och drömmar och hålla fast vid dem. Det gäller att sätta upp delmål för att nå det slutliga målet. Det handlar om att aldrig ge upp. Bara för att man inte lyckas första gången, ska man inte ge upp.

Hon får en promotor
Vid tidpunkten för den här intervjun skulle Mikaela skriva på ett promotoravtal, nu slipper hon göra allt själv. Tidigare fick hon fixa alla sina matcher själv, hotell, läkarundersökningar, flygbiljetter mat, och allt annat som måste göras. Sedan måste hon träna också, samt jobba extra för att ha råd med allt. Mikaela blev världsmästare för femte gången på hemmaplan.
Den 24 april var det dags för en ny titelmatch och Mikaela gjorde processen kort med motståndaren. Mikaela Laurén är fortfarande världsmästare i WBC-klassen. Laurén besegrade Ivana Habazin på bara tre ronder. Nu öppnar Laurén för att möta Klara Svensson.

– Jag är redo att täppa till truten på henne.

Vad betyder segern för dig?

–Den här segern betyder jätte mycket för mig då det var min första match för mitt nya boxningsstall Sauerland. Det var även extra stort att få boxas på hovet, det är bara ett stenkast från där jag bor och det har alltid varit en dröm för mig att få boxas på hemmaplan.

Vad handlade bråket med Klara Svensson om?

-Hon tyckte jag var osportslig som hällde vatten på min motståndare under invägningen. Klara i sin tur uttalade personliga påhopp och fula uttalanden i media. Hon ställde sig även i protest i motståndaren ringhörna  Personligen tror jag att det hela handlar om avundsjuka och om någon är osportslig så var det hon som ställer sig i motsatt ringarna än sin stall-kamrat och landsman. Det är bottenlöst dåligt. Att kasta lite vatten för showens skull ingår i proffsboxningen.

En överlägsen seger

Mikaela Lauréns WBC-titel var aldrig riktigt hotad.
Hon dominerade matchen mot Ivana Habazin från den första minuten i den första ronden tills det att domaren bröt matchen efter en teknisk knock out i den tredje ronden. Nu väntar en en titelmatch mot Klara Svensson. Efter segern öppnade en segerrusig Mikaela Laurén för den match alla svenska boxningfans hoppas på – en match mot Klara Svensson.

Mikaela är ett levande bevis på att det går att vända motgång till framgång. Framgångsreceptet enligt henne är att aldrig ge upp och våga tro på sig själv. En förändring händer inte över en dag. Det gäller att ha is i magen och sätta upp delmål på vägen. Envisheten är nog den viktigaste egenskapen. När man samtalar med Mikaela blir man inspirerad av hennes entusiasmerande sätt att prata om framgång och motgång.

Text: Christer Renlid
christer.renlid@kris.a.se