Exklusiv intervju med Leif Axmyr

Det är inte Nalle Puh jag har framför mig när jag börjar intervjun med den person som har suttit inlåst längst av alla genom tiderna för ett dubbelmord i Sverige. Jag fick följa med Leif Axmyr under en dag på hans sista permission innan han friges efter 34 år.

Vi samtalade om hans barndom och livet innanför murarna – samt den ödestigna dagen för 34 år sedan när han i vredesmod mördade två personer. Vem är han i dag efter alla år i fängelset? Hur känns det att släppas ut efter så lång tid? Det finns många myter om ”Myran” som han kallas i kriminella kretsar. Det är en samlad person jag möter som är tacksam för den hjälp han fått av KRIS Halmstad som under de senaste 10 åren stöttat och hjälpt honom från utsidan inför hans frigivning.

Mötet med Axmyr

2016-04-30_Leif_Axmyr-0325När jag anlänt till Halmstad och möter upp Leif hos några kamrater till honom är det först ett födelsedagskalas som ska klaras av innan vi fortsätter med intervjun Det är nervöst till en början eftersom jag vet att hans relation till journalister inte är den bästa. Han tar mig i handen och vi presenterar oss för varandra. Senare åker vi till KRIS Halmstads lokaler och vi börjar prata om resan från barndomen och framåt. Han är först lite reserverad – Leif är van att hålla allt inom sig och inte säga för mycket eller lita på någon och det blir påtagligt till en början. Det är svårt att se att det är en 78-årig man jag har framför mig. Det är som tiden ståt stilla vilken den också på sätt och vis har gjort. Han har fysik och utseende som en medelålder man, som om han varit vakuumförpackad i 34 år. Han har liksom bara åldras inifrån. Efter en stund avlägsnar vi oss från KRIS lokaler för att äta en bit mat. Leif ser nöjd och upprymd ut på något sätt. Han visar sin telefon för mig som är en knapptelefon av det äldre slaget, ”fan jag förstår mig knappt på den här”, säger han och skrattar. Det är precis det han kommer att utsättas för hela tiden när han friges. Att inte varit delaktig i någonting som hänt i samhället på 34 år.

Leif växte upp på barnhem och med sin styvpappa

Det var en tuff uppväxt som präglat Leif och dennes beslut i livet. Mamman dog när Leif var liten och han blev uppfostrad på barnhem och av sin våldsamma styvpappa. Han blev utslängd hemifrån vid 16 års ålder. Leif berättar att han blev ett gatubarn, han hade ingen vuxen person som tog han om honom. De enda kamrater som han umgicks med var kriminella vänner. Han lärde sig snabbt hur man tog sig fram på gatan och de regler som gällde där. Han är lite reserverad när det gäller barndomen men medger att det var tufft att växa upp på ett barnhem och senare med styvpappan. Han lärde sig tidigt spränga bankvalv och begå rån något han livnärde sig på under sitt kriminella liv. Under en rättegång som gällde ett rån mot Handelsbanken i Köping hotade Leif en åklagare under rättegången

–Jag hade inte varit ute på ett enda förhör under hela förundersökning. När rättegången började och åklagaren höll sin sakframställan fick jag nog, säger Leif. Åklagaren redogjorde för hur han ansåg att det hela hade gått till, och det var bara fel. Det slutade med att jag flög på åklagaren, polis och vakter tillkallades till rättssalen. Jag fick 3 års internering för den händelsen.

Han har tillbringat hela sitt liv på kåken 

Efter händelsen på Handelsbanken har det bara rullat på. Nya brott och nya straff. Han lyckades aldrig ta sig ur sitt destruktiva liv. Leif är noga med att poängtera att det inte är drogerna som varit drivkraften. Han har aldrig varit beroende av droger det blev en livsstil för honom att bara vara kriminell.

”Jag har blivit mognare med åren” 

–Jag är inte samma människa i dag som när jag började min kriminella bana. Förut var jag omöjlig och bråkade jämt. Det har varit en av anledningarna till att jag fått påbackning på mitt straff hela tiden. På min fråga om han anser sig vara psykopat, svara han.

–Nej, jag är ingen psykopat. Det är bara en gammal myt som hänger kvar från tiden jag var väldigt stökig.

Så du är inte Sveriges farligaste person som media utnämnt dig till?

–Nej det är jag inte,  men jag förstår att folk kan tro det.

Leif dömdes 1982 för ett dubbelmord på två personer i Gävle 

Han har suttit inne i 34 år för mordet på flickvännen och hennes älskare. Leif tänker ofta på den ödestigana dagen för 34 år sedan.

–Jag fick ett samtal från ”honom”. Om jag vågade mig upp till lägenheten skulle han döda mig var budskapet. Jag sa då till honom att inte hota mig en gång till. Det ena ledde till det andra och utan att veta ordet av så var jag på plats i lägenheten. När jag märkte att han hade tillhyggen under kudden blev jag rasande. Sedan gick allt så fort och resten är historia nu. Jag har suttit i fängelse i 50 år sammanlagt, 34 år för mordet. Jag har sonat mina brott många gånger om och bör behandlas därefter.

Han fick sitt straff tidsbestämt först 2013. Straffet bestämdes till 51 års fängelse. Han ska sitta två tredjedelar av straffet. Leif friges den 2 juni 2016.

Rekordlångt livstidsstraff 

Leif är övertygad om att budskapet från högsta ort var att han skulle bäras ut från anstalten.

–Jag står för att jag mördade de personerna. Jag har aldrig gnällt över straffet. Det jag invänder mot är behandlingen av mig. Kriminalvården har försökt att knäcka mig från dag ett. Inget har varit lättsamt de har försvårat precis allt för mig. Jag fick min första bevakade permission först efter 20 år. Sitter man inlåst på livstid och inte får sitt straff tidsbestämt och ledningen på de olika anstalterna gör precis allt för att försvåra – så blir man en hård jävel om man överhuvudtaget överlever.

Hemliga journalanteckningar

Leif berättar om en tjänsteman inom kriminalvården som han känner stor tillit till. Den personen berättade för honom att det fanns anteckningar som kom från regeringsnivå ”Axmyr ska aldrig lämna anstalten levande”. Dessa anteckningar skall enligt Axmyr ha förvarats i kriminalvårdens journalanteckningar. Jag ser på hans ansiktsuttryck att han menar allvar. Jag frågar honom om han vill namnge personen i fråga.

–Det är historia nu, säger han. Folk får tro vad de vill om det jag säger är sant eller inte.

–När man tänker tillbaka på hur jag blivit behandlad och motarbetad genom åren, är det inte osannolikt att så är fallet. Jag har inte varit någon ängel genom åren på de olika anstalterna men de sista 10 åren har jag inte missköt mig, säger Leif.

Åtalas och döms för bestickning – samt får sina permissioner indragna

2016-04-30_Leif_Axmyr-0255-2Han tar upp en incident från en permission för länge sedan som kostade honom ytterligare straff för bestickning. Han hade med sig några vårdare på en permission från anstalten. Han bjöd dem på mat och öl. Vårdarna var tacksamma och de lovade att inte säga något till sina kollegor. Den ena vårdaren kunde inte hålla tyst utan berättade vad som hänt för anstaltschefen. Det resulterade i att Leif blev åtalad och dömd för bestickning samt fick sina permissioner indragna helt och hållet. Leif ser uppgiven ut när han berättar om händelsen.

–Det känns som de hela tiden har drivit mig till att göra bort mig för att kunna hålla mig kvar tills bara döden skiljer mig och kriminalvården åt, och det var nära att de lyckades också, säger han

Han blev lovad tre års utslussning

Enligt beslutet från Örebro tingsrätt skulle Leif slussas ut från anstaltslivet på ett tryggt och bra sätt. Men i stället för att slussas ut från fängelset blev han förflyttad till Halmstadsanstalten i stället. Per-Uno Fransson som arbetar inom Falkenbergs kommun på beroendesektionen och som var med och startade KRIS Falkenberg hördes som vittne i Örebros tingsrätt på Axmyrs begäran.

–Min ide var att Leif skulle slussas ut från fängelset till ett familjehem. KRIS Halmstad skulle hjälpa till med egen bostad och sysselsättning den dagen han var mogen för det. Det är viktigt att han under trygga förhållanden får en övergång från en sluten värld som anstaltslivet är till en normaliserad tillvaro. Jag har känt Leif sedan 70-talet och haft regelbunden kontakt med honom sedan 10 år tillbaka. Leif är en annan person i dag än tidigare. Han har sonat sina brott och förtjänar att få komma ut till något som är ordnat och bra. Leif har inte deltagit i samhällsgemenskapen på nästan 50 år det finns luckor och han behöver mycket stöd och hjälp. Vi på KRIS Halmstad ska göra vårt yttersta för att det ska fungera, säger Per-Uno.

Brevet från Olof Palme

brevet_palmeEfter middagen i centrala Halmstad är det dags att bege sig till majbrasan som är belägen på vattnet som rinner mellan husen i Halmstad. Leif ser trött ut det är många intryck denna dag med mig i hälarna hela tiden.

Hur var det med brevet från Palme? Stämmer det att Palme utfäste att du skulle få en lägenhet när du frigavs?

–Jag det stämmer, säger han. I ett brev daterat 1986-02-18 från Palme till Axmyr, utfäster dåvarande statsminister Olof Palme att Leif Axmyr skall få en likvärdig lägenhet som den han förlorade när han blev frihetsberövad. I brevet står det bland annat,

”Medarbetare på Justitiedepartementet har informerat mig om att Du fått en skriftlig ansvarsförbindelse om att dukommer att få en likvärdig bostad den dag Du skall friges. Något utöver detta kan inte regeringen göra” 

/Olof Palme

Av allt att döma så har ansvarsförbindelsen inte införlivats av regeringen. Tio dagar efter att brevet daterats blev Palme mördad. 

Har kriminalvården tagit sitt ansvar i fallet Axmyr?

Örebro tingsrätts beslut om tre års utslussning innebar i praktiken att Leif Axmyr förflyttades till en annan anstalt istället med mindre säkerhet men likväl ett fängelse. Arbetet med att stötta Leif har alltjämt fortskridit från Per-Uno och KRIS Halmstad. Den 2 juni friges Leif från sitt livstidsstraff och KRIS Halmstad kommer att hjälpa honom med bostad och sysselsättning som de lovat. Hade inte KRIS funnits och stöttat honom hade han gått från ett 34 årigt fängelse straff till absolut ingenting. Den utslussning som skulle integrera Leif tillbaka till samhället efter avtjänat straff uteblev i stället blev han kvar på anstalten under den så kallade utslussningsperioden

Vägen UT kommer att följa upp hur det går för Leif Axmyr i fortsättningen. Vi kommer att finnas på plats när han friges den 2 juni. I slutet på vår intervju var Leif noga med att påpeka vad KRIS har haft för betydelse för honom.

–Utan er hjälp hade jag varit helt strandsatt när jag muckar efter 34 år, säger han.

 

Text: Christer Renlid
christer.renlid@kris.a.se