Livet från insidan

TEASER

De syr kläder, bakar bullar och svetsar men det här är inget vanligt hem – det är kvinnofängelset Hinseberg. Vägen UT träffade 21 åriga Gjylie som dömdes för bankrån och sitter av sitt straff på Sveriges hårdaste anstalt för kvinnor.

När jag anländer till Frövi utanför Örebro och kvinnofängelset Hinseberg  så har jag redan målat upp en bild om hur det ser ut och vad jag kommer att möta för människor. Men ack, vad fel jag hade. Fängelset har högsta säkerhetsklass för kvinnor inget man märker av när man kommer dit. Fängelseområdet påminner om en fritidsanläggning eller folkhögskoleområde. Det är visserligen höga grindar och dubbla stängsel – men i övrigt är det ingenting som vittnar om en tuff anstalt.

Efter en rundvandring på anstaltsområdet får jag träffa Gjylie som sitter inne för bankrån. Hon kommer snart att friges och drömmer om att bli svetsare något hon utbildat sig till under tiden på anstalten.

Vi pratar om livet på Hinseberg och hennes tankar och funderingar inför frigivningen om några månader. Läs hela intervjun i nästa nummer av Vägen Ut

2016-05-06_-0468