Rekordlång rättegång för dubbelmorden i Göteborg – startar i dag

NYHETER

Den 18 mars 2015 är en kylig och mulen kväll i Göteborg. Petar Petrovic, 20, skulle äta en bit mat på den lokala restaurangen vid Vårväderstorget i stadsdelen Biskopsgården och titta på Champions League-fotboll. Denna kväll blev hans sista i livet.

Vi halv elvatiden stormade maskerade män in på restaurangen och öppnade eld med automatvapen. Ett flertal skadades och två människor omkom av mördarnas kulor. Ytterligare ett kapitel att skriva in i Göteborgs senaste års blodiga historia. Vägen UT har i en artikelserie skrivit om våldet och skjutningarna som skakat om Göteborg under de senaste åren. Tjugoårige Petar Petrovic och en fem år äldre man kom aldrig hem från restaurangen. Skjutna. Döda. Men inte glömda. Mördade på precis samma sätt som så många andra människor har blivit i det nya årtusendets Göteborg. Med skjutvapen. Polisen har för en tid sedan avslutat en tidsbegränsad satsning mot den våldsamma brottsligheten och skjutandet – Trygg i Göteborg – som sysselsatte runt 100 poliser och kostade ungefär 100 miljoner kronor att genomföra.

I dag börjar rättegången i Göteborgs tingsrätt om mordet på Petar Petrovic och ytterligare en person till. Trots att endast två unga män bevisligen skjutit skarpt inne på restaurangen, blir fem åtalade för mord. En av dem höll vakt utanför krogen, en av dem väntade i flyktbilen och en av dem i en hyrbil längre bort.

De tre andra åtalas för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord. Enligt kammaråklagare Johan Udén rör det sig om ett utvidgat gärningsmannaskap, planerat och utfört tillsammans och i samförstånd. I åtalet  som är mycket omfattande med en förundersökning på 12 000 sidor, åtalas även en man för ytterligare ett mord. Rättegången planeras hålla på i 30 dagar.

En månad efter skotten på Vårväderstorget sköts en man i 55-årsåldern ihjäl i en annan stadsdel, men även det mordet tros ha kopplingar till krogmorden. Samtliga åtta åtalade män nekar till brott.

Läs även våra tidigare reportage om Det våldsamma Göteborg

Det våldsamma Göteborg del 1
https://www.krisvagenut.se/2015/12/07/det-valdsamma-goteborg/

Det våldsamma Göteborg del 2 – Karwan Faraj: ”Tänk om, tänk rätt”
https://www.krisvagenut.se/2015/12/09/det-valdsamma-go…ank-om-tank-ratt/

Det våldsamma Göteborg  Del 3 – hur kunde det bli så här?
https://www.krisvagenut.se/2015/12/10/det-valdsamma-go…e-det-bli-sa-har/ ‎

Det våldsamma Göteborg Del 4 – Johannes Hulter (S): ”Vi är inte nöjda”
https://www.krisvagenut.se/2015/12/11/det-valdsamma-go…vi-ar-inte-nojda/

Text: Christer Renlid
christer.renlid@kris.a.se