Fallet Leif Axmyr

Mötet med den livstidsdömde Leif Axmyr ställer många frågor på sin spets. Vem är han egentligen? En livsfarlig person som aldrig bör släppas ut? Eller en rövare som var på fel plats vid fel tillfälle – och som fått sitta inlåst i 34 år på grund av att det ena mordoffret var en anhörig till en högt uppsatt politiker?

Jag och Leif efter middagen.

Det är inte Nalle Puh jag har framför mig när jag börjar intervjun med den person som har suttit inlåst längst av alla genom tiderna för ett dubbelmord i Sverige. Jag följde Leif Axmyr under en dag på hans sista permis innan han friges för första gången på 34 år.

Vi samtalade om hans barndom och livet innanför murarna –  samt den ödestigna dagen för 34 år sedan när han i vredesmod mördade två personer. Vem är han i dag efter alla år i fängelset? Hur känns det att släppas ut efter så lång tid? Det finns många myter om ”Myran” som han kallas i kriminella kretsar. Det är en samlad person jag möter som är tacksam för den hjälp han fått av KRIS Halmstad som de senaste 10 åren har stöttat och hjälpt honom från utsidan inför att han nu ska friges.

I nästa nummer av Vägen UT kan ni läsa hela intervjun med Leif Axmyr.