Maria Moraes – En Askungesaga

TEASER:

Det är som en Askungesaga – som började så dåligt men slutade så bra. Mitt möte med Maria Moraes resulterade i en intervju där hon berättar om sin resa från grova våldsbrott till att bilda familj, börja jobba som politiker och egenföretagare.

Maria är en tjej som vägrar att ta på sig offerkoftan. Hennes driv och entusiasmerande sätt kan få den mest pessimistiske tillbakasträvare att börja dansa på bordet. Hur kommer någon på fötter igen efter en sådan våldsam start i livet. Frågorna är många och svaren är raka och låter inte vänta på sig.

Maria berättar under intervjun om hennes politiska uppdrag i Socialnämnden samt sociala företagande. I dag är hon nämndledamot i samma nämnd som en gång beslutade att hon skulle tvångsomhändertagas av myndigheten. Det gäller att ha skinn på näsan om man ska klara av att brottas med sitt förflutna samtidigt sätta sig i respekt och utföra sina uppdrag på bästa sätt.

Hon berättar om sin tuffa uppväxt och åren på LVU-institution, känslor, tankar och funderingar över framtiden

När man kommer hem till den lilla idyllen i Linköping där barnen leker är det svårt att tro att Maria gått igenom den skärseld för att senare komma ut som en ny människa.

I nästa nummer av Vägen UT kan ni läsa hela reportaget om Maria Moraes.

Reporter: Christer Renlid
Foto & Film: Joakim Berndes