Boot Camp på anstalterna – en fängslande tanke

Träning och åter träning – alla dagar i veckan. Carl Eriksson bytte ut ett kriminellt liv mot friskvård och hälsa och ett arbete som personlig tränare (PT). Det han ångrar är varför han inte gjort det tidigare. När vi möter upp Carl på Gymmet vid Gullmarsplan ska han precis börja ett träningspass med sin kund Angie. Jag och fotografen Joakim Berndes fick möjligheten att närvara på ett träningspass.

– Den ena dagen inte den andra lik alla kunder har olika mål med sin träning. Vissa vill bli stora och bygga muskler andra vill gå ner i vikt. Jag har ett träningsprogram för alla oavsett vad man vill uppnå med sin träning, säger Carl. Träningspasset drar i gång i full fart och man blir svettig bara att titta på. Han talar om vad Angie ska göra – sedan har han tid att svara på några frågor.

Foto: Joakim Berndes
Foto: Joakim Berndes

Jag tror många läsare är nyfikna – vem är du?
– Jag är en kille som levt på livets bakgård med kriminalitet och dåliga relationer. Lite motsägelsefullt  – men jag har alltid varit intresserad av träning och utbildade mig till personlig tränare för länge sedan. Dessvärre tog de destruktiva krafterna över och jag var kriminell och jag fick sitta i fängelse. När möjligheten dök upp att börja som PT tog jag den. I dag har jag familj och barn som jag älskar mycket. Mitt liv har bara blivit till det bättre.

Hur gjorde du för att förändra ditt liv?
– Jag insåg  jag var tvungen att göra en förändring. Först kom jag till en förening som inte passade mig och vad jag stod för. Däremellan satt jag även i fängelse under en period. Kort därefter kontakt med KRIS (Kriminellas Revansch I Samhället) Jag fick tid att landa och tillfriskna. Jag tränande mycket och fick med mig andra personer på föreningen att träna. Efter en tid började jag förstå att det var träning och få andra att börja träna som var min grej. På den vägen är det och jag är nöjd med mitt beslut. När chansen dök upp att få börja som PT var jag inte sen att hoppa på det. Det krävs motivation och vilja för att göra en förändring. Det går inte att bara hoppa på någonting – det måste komma inifrån, hjärtat måste vara med. Det är viktigt att förändringen kommer inifrån. Det finns ingen annan som kan göra jobbet. Det finns människor runt om kring dig som kan skapa förutsättningar åt dig – men jobbet måste du göra själv.

Hur ser en arbetsdag ut?
– Jag börjar oftast klockan åtta på morgonen och sen har jag kunder hela dagen. I början hade jag bara fem stycken kunder, Regina Lund och fyra till.

Oj då, kändisgym?
– Ja faktiskt många som går hos mig är kändisar, både skådespelare och andra,  nu har jag cirka 30 stycken. Efter en stund riktar Carl uppmärksamheten mot sin kund och fortsätter att instruera henne. Gymmet är stort – två plan och ett mindre rum för specialträning där vi befinner oss nu. Sandsäck, boxningshandskar och lite av varje för allehanda träning. Medan vi pratar så sliter Angie för fullt. Hon är vältränad – men så har det inte alltid varit.

– När jag kom hit var jag i dålig form och efter fyra månader med Carls träning känns det bra, säger Angie. Det är svårt att tro att Angie har varit otränad nar man ser henne. En sprudlande tjej som till vardags arbetar som frisör på Östermalm i Stockholm.

Foto: Joakim Berndes
Foto: Joakim Berndes

– Mitt mål med träningen är ”Skinny strong”

Skinny Strong? Snälla jag vet knappt hur en skivstång ser ut.
– Ha ha, träningen går ut på att hålla sig smal men ändå stark. En slimmad kropp helt enkelt. Hur som helst träningen har givit resultat. Träningen ger mig ett mentalt välbefinnande. Jag mår mycket bättre psykiskt. Innan jag började träna med Carl kände jag mig orkeslös och trivdes inte riktigt med mig själv. Nu är allting mycket lättare – jag kan verkligen rekommendera alla människor att börja träna det är som musik för kropp och själ. Jag tar henne på allvar, på med handskar och börjar boxas. Jag testar även en övning när jag ligger framåtstupa och håller i två stag med ett hjul i mitten. Jag känner mig som en säl som har strandat och inte kommer ner till vattnet igen. Det är en smärtsam påminnelse om hur otränad jag är.

Carl vad ha du för råd till personer som vill träna när dom sitter i fängelse?
– I dag har man tagit bort lösa vikter och andra träningsredskap på våra anstalter vilket försvårar träningen förstås. Men det går at träna i alla fall.

Hur då?
– Funktionell träning bara jobba med kroppen utan vikter – plankan är en bra övning. Varför inte ordna Boot Camp på fängelset.

Foto: Joakim Berndes
Foto: Joakim Berndes

Träningsmetoden kommer från militären och skulle gå att genomföra i en träningshall på anstalten. Det skulle vara bra med ett träningsråd på anstalterna – det finns förtroenderåd varför inte det förstnämnda också. Jag förstår inte riktigt varför anstalterna inte uppmuntrar internerna att träna. Visst, det har funnits problem med anabola och sånt och det är inte okej. En intagen som tränar mår mycket bättre och risken för missbruk på anstalten minskar avsevärt. Jag har funderat på att starta upp någon form av träning på olika anstalter. Det är inte så lätt att komma in och börja. Det får väl vara ett framtidsprojekt helt enkelt. Det finns bara vinster med att träna när man sitter inne om man gör det med rätt avsikter och då spelar det ingen roll om man har vikter att träna med eller inte.

Vad tycker du om anabola?
– Det är ingenting jag rekommenderar Jag jobbar aktivt mot droger och tar avstånd från sånt. Det var mer utbrett på olika gym för några år sedan – i dag har användare av anabola ögon på sig. Om något sådant skulle förekomma på gymmet anmäler jag det direkt. Man kan se på en person om han är användare av otillåtna preparat han blir stor på kort tid. Musklerna blir ofta korta och bulligare. Personlighetsförändring kan och också vara en orsak – aggressiv och kortare stubin. På 90–talet brydde man sig bara om elitidrottare som var användare. När det senare blev populärt på olika gym och allt fler började använda kriminaliserade man många preparat. Det tillsammans med stora informationskampanjer om skadeverkningar har problemen blivit mindre. Och alla som tränar på gym har ögonen på sig. Vi har även poliser som tränar på vårt gym.

Foto: Joakim Berndes
Foto: Joakim Berndes

Hur ser du på framtiden?
– Jag vill fortsätta som personlig tränare det är kul och inspirerande. Mitt mål är att kunna bli delägare på gymmet och jag har många bra idéer. Förutom arbetet på gymmet anordnar jag Boot Camp träning. Jag har genom mitt arbete fått nya bra kontakter vilket är roligt. I dag känner jag mig respekterad på ett annat sätt än tidigare. Gör man bra saker kommer det bra saker tillbaka, karma helt enkelt. Jag är en lättare människa att leva med i dag. Jag trivs med mig själv och mår bra. Efter träningspasset med sin kund går vi och fikar. Vi pratar om det mesta och han känner sig glad snart är det dags för nästa kund – tur att det inte är jag.