KRIS i Kalmar – riktiga entreprenörer

KRIS Kalmar fick uppdraget att handikappanpassa en golfbana. Deras mark och anläggningsföretag har med beröm godkänt utfört arbetet på bästa sätt. – Det är otroligt kul och inspirerande, säger Mark Faller på KRIS Kalmar.

Det hela började med att föreningen kände sig nödsakad att hitta en ny verksamhetsgren. Kompetens inom bygg fanns på föreningen – så det var bara att sätta i gång. En golfbana i Emmaboda skulle handikappanpassas KRIS Kalmar visade intresse för jobbet.

-Vi var inbjudna på ett rotary möte i Kalmar där erbjöds tillfällen att marknadsföra vårt nya företagande säger Michel Krans chef för KRIS mark & anläggning.

Vad gör ni för arbete Michael?

-Vi handikappanpassar klubbhusområdet vid golfbanan. Vårt jobb är att lägga plattor runt omkring banan. En etapp är redan klar, när tjälen går ur marken startar vi upp igen. Vi försöker att hitta nya jobb hela tiden och vi har krigat till oss nya också.

Hur kom ni på iden med företagandet? 

Det började med sophämtning åt olika företag sen utökade vi verksamheten. I dag är vi ett fullskaligt mark och anläggningsföretag med egna mindre maskiner. I mars räknar vi med att sätta igång nästa etapp av golfbanan.

Vad säger beställarna om att företaget drivs av före detta tjuvar och banditer?

Ha ha, ingen fara på taket. Vi får för det mesta ett bra bemötande och så gör vi ett bra jobb också. Gör man rätt saker kommer det rätt saker tillbaka.

Hur ser ni på framtiden för företaget?

Med tillförsikt, vi kommer att jobba hårt för att utvecklas och driva verksamheten framåt. Det känns otroligt kul och inspirerande att hålla på med detta. Det öppnas möjligheter för nya arbetstillfällen till KRIS:are som kommer till oss.

Byggherre för projektet är Emmabodas Golfklubb. Göran Persson är klubbens ordförande och tillika projektledare. Vi är tillfreds med samarbetet mellan KRIS Mark & Anläggning och oss, säger Göran.

Vad fick er att välja KRIS?

Vi driver entreprenaden i en så kallad delad entreprenad. Vilket betyder att vi har fler företag som jobbar åt oss, KRIS är ett av dom. De kom till ett rotarymöte som vi hade och presenterade sig. Inget annat lokalt företag hade förnärvarande tid att åta sig jobbet och KRIS var hungriga och priset var det rätta – inget vi ångrar de gör ett fantastiskt arbete.

Hur handikappanpassar man en golfbana då?

Det är en anpassning av klubbhusområdet vi ska göra. Stugor, toaletter och duschar anpassas. Sen lägger vi plattor runt om så det blir lättare för rullstolar och liknande att ta sig fram, KRIS huvuduppgift är att lägga plattor. Hela projektet omsätter 1,9 miljoner kronor, I vår värld är detta ett stort projekt.

Varför en handikappanpassad golfbana?

-Vi vill starta upp en verksamhet för personer med funktionsnedsättning. För att undanröja fysiska hinder i miljön behöver klubben tillgänglighetsanpassa anslutningsvägar, klubb och övningsområde och anlägga parkeringsplatser för personer funktionsnedsättning. Dessutom ska vi bygga om ett rangehus till en golfstudio för att kunna förlänga säsongen för målgruppen.

 

Det verkar som ni har stora planer?

Ja faktiskt, planerade aktiviteter är en prova- på dag varje termin, organiserade träningsgrupper och golfträning i studion. Vi har även för avsikt arrangera en ”Handigolftävling” varje år. Det blir en prioriterad verksamhet för oss

Handigolfsansvarig på Svenska golfförbundet Helena Brobeck säger att hon är positiv till golfklubbens planer men betonar betydelsen av att satsningen på den fysiska anpassningen också måste leda till ökat intresse, rekrytera och behålla medlemmar det är våra grundkrav för att satsa pengar i ett projekt. I övrigt tycker Helena att Emmaboda Golfklubb gör ett bra jobb och önskar dem lycka till.

Projektet finansieras av Allmänna arvsfonden och Riksidrottsförbundet. Enligt Cecilia Ericksson handläggare på Allmänna arvsfonden har golfklubben fått 1,2 miljoner i bidrag för projektet från fonden och Riksidrottsförbundet har delat ut 120,000 kronor. Pengarna ska oavkortat gå till att handikappanpassa golfbanan enligt de riktlinjer som gäller för projektet.

 

Text: Christer Renlid

Foto: KRIS Kalmar