Något måste göras – Södertälje blöder

NYHETER:

Vägen Ut kunde avslöja förra veckan att fritidsgården i Geneta Södertälje kommun stängdes på grund av personalens säkerhet inte kunde garanteras. I Botkyrka kommun lämnar företagarna de mest segregerade områdena på grund av oroligheterna. Polisen har i en hemlig rapport kartlagt de mest utsatta områdena i Sverige. Botkyrka och Södertälje ligger i topp. Vi fortsätter vår granskning av de mest utsatta kommunerna.

Polisen ser nu en ny ung generation kriminella som begår brott och blivit allt aktivare i Södertälje. Den senaste tidens oroligheter i framför allt Geneta med ett par bilbränder i slutet av förra månaden samt ett rån tidigare i år, sätter polisen i samband med kretsen kring Södertäljenätverket i går rapporterade polisen om ett nytt misshandelsfall i Hovsjö – en man hade blivit stucken med ett vasst föremål. Även en incident på fritidsgården i Järna där några ungdomar krossat en ruta när de inte blev insläppa. Lars Åkerblom enhetschef på Ung fritid, tycker dock att media blåst upp händelsen på fritidsgården i Järna. Det var fråga om ringa skadegörelse – inget annat, säger Lars.

Men samtidigt som flera yrkeskriminella personer i dag avtjänar sina straff för bland annat inblandningen i Oasenmorden, så har andra yngre förmågor klivit fram. De senare var kring tiden för gangsterkriget 2009–2010 utförare åt personer med högre rang. Några av dem stal bland annat de så kallade ”mördarmopederna” som användes vid dubbelmordet natten mot 2 juli 2010, uppger LT.

Jacob Fraiman är före detta yrkeskriminell och levde under många år i den organiserade brottsligheten,

Foto: Joakim Berndes
Foto: Joakim Berndes

-Jag kom till Södertälje efter att avtjänat ett längre fängelsestraff. Det blev en nystart för mig i livet. Efter ett liv som kriminell sedan unga år bestämde jag mig för att lägga av. Det var ett stort steg i mitt liv. Jag växte upp i en dysfunktionell familj med en pappa som var yrkeskriminell – jag fick tidigt i livet bevittna saker som inte ett barn ska behöva göra. I dag bor jag i Södertälje (Geneta) jag började mitt återtåg till ett normalt liv i KRIS Stockholm där jag fick bra hjälp, började senare att arbeta som motivatör till andra som ville lämna kriminalitet och missbruk bakom sig. För en tid sedan startade jag en KRIS – förening i Södertälje.

Vad kommer ni i KRIS kunna göra för att minska brottsligheten bland Unga i Södertälje?

-Vi vill visa att det finns andra vägar än att vara kriminell. Genom att berätta om våra liv och hur vi tog oss ur kriminaliteten – kan vi skapa förutsättningar för andra. Jag tror att många ungdomar som begår brott och ansluter sig till olika gäng saknar bra förebilder och brist på tillhörighet. Jag har redan börjat ”nätverka” och skapa kontakter med kommunen och andra aktörer. Jag är även ute på anstalter och häkten  och berättar om mig själv och hur jag lyckades ta mig ur kriminaliteten, jag vill visa att det finns en väg tillbaka. Föreläsningar på skolor och andra institutioner är också vanligt förekommande. Vi vill bli en del av ett tryggare Södertälje. Något måste göras – Södertälje blöder.

Läs tidigare artiklar: