Anna Kinberg Batra (M): ”Fler fall ska kunna leda till utvisning – vid brott”

KRÖNIKA:

Moderaterna höll presskonferens i dag angående lag och ordning. Det var inte några storslagna förändringar i deras politik som levererades. Anna Kinberg Batra och Tomas Tobe´ gjorde vad som förväntas av moderata företrädare, det vill säga förslag om hårdare straff och fler poliser.

 Partiledaren konstaterade att samhällsklimatet blivit hårdare och otryggare Moderaterna har därför varit på turné ute i landet med anledning av en ny rapport som polisens nationella operativa avdelning (NOA) tagit fram där 53 områden i Sverige blivit utsatta för grov brottslighet. Moderaterna besökt olika platser för att skaffa sig en uppfattning om hur verkligheten ser ut. Deras iakttagelser var en uppgivenhet hos allmänheten. Moderatledaren tog upp kulturfestivalen i kungsträgården som exempel ”Det var inte fråga om några strulputtar som det gulligt brukar benämnas” Hon hade även träffat en förälder som avråder sina nära och kära att besöka vissa platser i Stockholm.

Anna Kinberg Batra - Partiledare Moderaterna. Foto: Joakim Berndes
Anna Kinberg Batra – Partiledare Moderaterna. Foto: Joakim Berndes

Det råder ingen tvekan om att klimatet i Sverige blivit hårdare – frågan är om fler poliser och hårdare straff är framgångsreceptet. Moderaterna är farligt nära Sverigedemokraterna när det gäller synen på lag och ordning. Förslaget är minst 1000 nya poliser i de mest utsatta områdena. Skärpta och hårdare straff för våldsbrott – men inga förslag om hur vi förebygger brottslig verksamhet eller alternativa lösningar än att straffa bort problemen. Moderaterna stödjer regeringens förslag att införa en ny brottsrubricering ”Synnerligen grovt narkotika brott” Ett förslag som lagrådet avråder ifrån innan den nya praxis som utvecklas på området har utretts.

Inte helt oväntat kom förslaget att lättare kunna utvisa nyanlända personer ur landet som begår brott. Förslaget innebär att det ska gå att utvisa en person som begår brott  vars straffvärde är mindre en ett års fängelse, i dag ska straffvärdet vara ett år eller mer enligt praxis för utvisning. Men inte ett ord om hur vi förebygger och lär våra nyanlända om exempelvis hur vi ser på brott mot barn och kvinnor. Tendensen håller i sig att straffa bort sociala problem utan närmare eftertanke.

Något som förvånar är frånvaron av förslag vad beträffar våld och hot mot förtroendevalda och opinionsbildare något som på senare tid blivit ett stort problem. De mer förekommande våldssituationerna är ett hot mot demokratin, men detta problem berörs inte när moderaterna lägger sina förslag. Moderaterna gör det lätt för sig inga konstruktiva lösningar annat än strängare straff. I går publicerades opassligt nog för moderaterna en debattartikel i Aftonbladet av före detta lagman Krister Thelin där han argumenterar för att fängelse och hårdare straff inte löser alla problem. Avslutningsvis, det blev aldrig riktigt spännande  -en dag på jobbet.

 

Christer Renlid