God jul och gott nytt år!

God Jul & Gott nytt år! Foto: Joakim Berndes
God Jul & Gott nytt år! Foto: Joakim Berndes

Julen är barnens högtid! Förväntningarna är enorma julklappar, granar, tomtar och glädje. Men långt ifrån alla vuxna kan svara upp på barnens förväntningar. Det som skulle bli så fint slutar i katastrof och misär.

Våra värderingar vad som är en bra jul har förändrats med tiden. Vårt kommersiella tänkande har ersatt det som julen faktiskt handlar om. Att vara tillsamman med nära och kära. Att bry sig om varandra. Att låta barnen få vara barn och låta dem känna glädje. I stället har julen blivit ett kommersiellt jippo. Våra grundläggande värderingar är utraderade. I stället för att se värdet i att träffas och umgås med varandra, handlar julen i stället om vem som har störst plånbok. Julen är barnens tid, var det inte så vi sa?

Det finns inga dyra julklappar i världen som kan ersätta en nykter pappa eller mamma. Det finns inga barn som vil att pappa ska må dåligt och ha ångest bara för att hon eller han ska få de dyraste julklapparna. Barnen vill ha trygghet och att vi vuxna är närvarande. Och vi vuxna gör precis tvärt om.

Vi måste återerövra vad julen faktiskt handlar om. Till er som inte läst Charles Dickens ”En Julsaga” ombeds härmed att göra det.

På KRIS vet vi att julen är en stor påfrestning för din nykterhet och drogfrihet. De flesta av oss har sett konsekvenserna av jular med för mycket alkohol och droger. Vi tar med oss den erfarenheten i vårt julfirande. De flesta KRIS – föreningar kommer därför tillhandahålla ett nyktert alternativ till julfirande. Ta kontakt med din KRIS -förening för att se vad som står till buds.

Många barn tycker att julen är en extra jobbig högtid. Det finns i dag cirka 385 000 barn med föräldrar som missbrukar eller har en riskabel alkoholkonsumtion. Det är extra viktigt att uppmärksamma dessa barn under julhelgen, eftersom många av de trygga zonerna som vanligtvis finns att vända sig till håller stängt under julen, förskolor, fritidsgårdar och idrottshallar.

Även för vuxna innebär dessa helger större påfrestningar vad beträffar förhöjd alkoholkonsumtion. Det är viktigt att man inte behöver vara ensam utan känner att man tillhör någon gemenskap. För personer som jobbar hårt med att vidmakthålla sin drogfrihet kan det vara en utmaning att inte falla dit igen när julångesten kommer krypande.

Sist men inte minst vill vi tacka våra sponsorer för det gångna året! Ni som stöttar oss på KRIS i vått och tort.

Vägen UT redaktionen önskar er alla en god jul och gott nytt år.