Ingenmansland – Ett liv i ständig skräck

Portugal-IMG_0814
Foto: Joakim Berndes

I ren desperation efter pengar gör han inbrott hos gängledaren han kan inte för sitt liv föreställa sig vad som väntar honom. Det ringer på Calles telefon, han svarar och blir ombedd att följa med och leta efter killen som stulit från gängledaren. Efter någon timmes letande hittar Calle och hans gängpolare killen som de letat efter. Straffet är skoningslöst. Det spelar ingen roll att vapen och pengar återfunnits han misshandlas nästan till döds av sina egna. Calle berättar att de bad killen klä av sig naken och sedan ställa sig mot ett träd och hålla upp händerna över huvudet, sedan tog de fram en spikpistol och spikade fast armar och ben i trädet. Calle fick uppdraget att ta ner honom senare på kvällen. Han var vid liv – inte mer än så. (Calle heter egentligen något annat)
Det här händelsen är en av många som Calle och de andra avhoppade gängmedlemmarna kommer att berätta om i vår nya artikelserie ”Ingenmansland” Vi kommer att undersöka vad som händer när man lämnar gänget. Hur blir relationen med de gamla polarna? Försöker polisen utnyttja situationen? infiltratörer exempelvis. Vart kan de här killarna vända sig någonstans? Tidigare var de jagade av polisen – nu jagas de av sina egna.

Under tre års tid har avhopparpolisen i Region Stockholm fått ett 40-tal män att hoppa av från tunga kriminella gäng. Men polisen är kritisk till att vissa kommuner inte är med och delar på kostnaderna när avhopparna lämnar kriminaliteten och ska komma in i samhället igen, säger Kriminalinspektör Mikael Hiljegren polisens avhopparverksamhet i Stockholm. I tre års tid har polisen bedrivit avhopparverksamheten. Det är cirka 40 personer hittills som avhoppargruppen tagit hand om från olika gäng, Bandidos, Hells Angels och Black Cobra för att ta några exempel. Mikael vill slå sönder myten att polisen bara utnyttjar de här killarna när de hoppar av.

-Vi får ofta en bra relation med avhopparna.Vi är lika mycket socialarbetare som poliser, han är kritisk till hur dåligt pålästa vissa handläggare ute på kommunerna är vad beträffar det här klientelet.

-Det går inte att sitta vid ett skrivbord och prata med de här killarna i telefon. Man måste vara närvarande och hjälpa till på plats, exempelvis när de ska flytta och behöver skjuts någonstans. Att skapa ett förtroende, annars blir det här omöjligt. Det integrerade arbetet måste bli mycket bättre – även kriminalvårdens frivårdsverksamhet har kunskapsbrister om hur dessa killar fungerar. Paul Barath är verksamhetsansvarig för KRIS Halmstad (Kriminellas Revansch I Samhället) som är en ledande organisation när det gäller att ta hand om avhoppande gängmedlemmar,

-Jag har själv varit gängmedlem och vet hur svårt det kan vara att bryta sig loss om man inte får rätt hjälp. Tillhörigheten är jätteviktig för de här killarna. Vi erbjuder en liknade tillhörighet – skillnaden är att vi är en hederlig och laglig organisation. I nästa nummer av Vägen Ut kommer en längre intervju med Paul. Vi kommer även att prata med advokaten Tove Nichols som berättar om svårigheterna med rättsväsendet och kriminalvården när de gäller personer som vill lägga av.

Försätt följa vår artikelserie Ingenmansland

Text: Christer Renlid

Uppdaterad text 2015-12-18:

Läs även:

Polisen kritisk: Kommuner betalar inte för avhoppre 

Vägen bort från kriminalitet

Avhopparverksamheten utökas till hela landet