Det våldsamma Göteborg Del 3 – hur kunde det bli så här?

Göteborg har de senaste åren drabbats hårt av skottlossningar under gänguppgörelser. Statistiken från Polisen (2013,2014 fram till maj 2015) visar på 17 mördade, 66 skadade och många fler avlossade skott. Den undre världen med sina gäng har skapat ett eget krig där man gör upp med vapen och människoliv. Hur kunde det bli så här? Vägen UT träffar Calle, en kille som under flera år befunnit sig i gråzonen mellan det lagliga och kriminella livet. I det gränslandet har han upplevt både polisers övervåld men också blivit hotad till livet av gängledare.Göteborg
Det var en slump att Calle kom i kontakt med de kriminella kretsarna i Göteborg. Det var gamla vänner han just då behövde som senare kom att behöva honom. Så han blev kvar där, i gränslandet mellan att vara laglig och kriminell. Calle beskriver hur den kriminella värld han delvis hade en inblick i blev allt tuffare. Narkotikan fanns i allt större utsträckning med i bilden och människor i hans närhet gick omkring i skottsäkra västar och med vapen.

Lyssnade han på sin magkänsla så sade den att detta var något som inte var bra, utan Krrentav farligt. Han beskriver hur de som befinner sig i den kriminella världen dras med drostarka hierarkiska mönster. Den som börjar som springpojke i den undre världen vill självklart avancera i hierarkin. Det är inte bara konkurrens gäng emellan utan även inom gängen kan det vara tuffa slitningar. Ofta är det interna konflikter, som resulterar i att man avsatt någon ledare och skapat plats för en ny.

– Samhället bidrar till att skapa dessa stereotyper. Kommer du från förorten har du till exempel ingen chans att komma in på nattklubbar i city. Ungdomar har svårt att hitta sin identitet och möts av fördomar. I media beskrivs alltid hur dessa personer har hamnat snett, men frågar du dem själva anser de att de har hamnat helt rätt. De har tagit den chans som samhället gett dem i den kriminella världen har de lätt kunnat skaffa sig ett mål som de försöker nå. Att avancera i den undre världen är enklare än i vårt lagliga samhälle, berättar Calle.

Enligt Calle handlar det om en stor vänskapskrets där de får uppleva en tillhörighet och där alla bär på ett gemensamt förakt mot samhället och polisen. Calle som sett båda världarna berättar hur han upplevt att polisen i Göteborg varit orättvisa. Han är kritisk till polisens arbete och önskar större och bredare insatser. Han berättar vidare att han är säker på att polisen i Göteborg har en bra kunskap kring vem som gjort vad i de uppmärksammade skottlossningarna.

En annan anledning till att unga dras till den undre världen är möjligheten att tjäna pengar. En drivkraft för en del från förorten är att tjäna mycket pengar, kunna åka in till stan och köpa champagne för femtusen en kväll, precis som en kille som vuxit upp i ett finare område gett honom helt andra möjligheter.

Calle berättar om hur just föraktet ungdomar från förorten möter formar dem och begränsar dem. Trots att detta finns hos många av dem en heder som är större än i andra kretsar. Calle berättar även om hur de många gånger visar på större respekt inför äldre människor än exempelvis ungdomar uppvuxna i andra områden. De förortsungdomar som ändå pluggar och skaffar sig en utbildning av rang möts av ett motstånd och en diskriminering på arbetsmarknaden.

Han har ingen bra förklaring på varför det blivit så många skottlossningar i just Göteborg, annat är att det börjat med knivar tills någon kommit på att med vapen i hand får man mer respekt. Då är du på toppen direkt, tills nån annan kommer med ett vapen i handen och då handlar det om vem som trycker av först. Calle anser att många av ungdomarna saknar en moralisk kompass och efterlyser en skola som ser annorlunda ut än den idag. Han har själv upplevt hur ojämn skolan är beroende på var i landet man studerar och hur svårt det är att koncentrera sig på studier på en skola där det är mycket våld och stökigt.

Foto: ”Göteborg harbor Älvsborgsbron – The Älvsborg Bridge”  by Blondinrikard Fröberg. (CC BY 2.0) Some rights reserved.

Läs även de två första delarna ur serien om Göteborg.

Det våldsamma Göteborg del 1

Det våldsamma Göteborg del 2 – Karwan Faraj: ”Tänk om, tänk rätt”